Societat 22/01/2016

Les cues dels certificats de penals: un col·lapse administratiu en 10 punts

El certificat antipederàstia, necessari per treballar en contacte amb nens, també pot demanar-se per internet

Ara
6 min
Cua de gent esperant el seu torn aquest dimarts al migdia al carrer Garcilaso. PERE VIRGILI

BarcelonaEl certificat d'antecedents penals, necessari per treballar en feines en contacte amb nens, ha dut de bòlit aquesta setmana totes aquelles persones –sobretot professors, mestres i monitors– per a qui el document és imprescindible si volen dur a terme la seva feina. Aquests són els 10 punts clau que expliquen el col·lapse administratiu que el ministeri de Justícia, aparentment, no havia previst.

1. Les cues inesperades (per a l'administració) en obrir-se la borsa d'interins

Hi ha qui va començar a fer cua a les quatre de la matinada per agafar número

Des que la llei orgànica 1/1996, de protecció del menor, va ser modificada per les lleis 26/2015 i 45/2015, totes les persones que treballen amb menors han de certificar mitjançant un document que no tenen antecedents per delictes sexuals. El ministeri de Justícia no havia previst, però, que quan Ensenyament obrís les borses d'interins del curs 2016-2017 –aquest dilluns– per a professors, mestres i monitors que volguessin optar a una plaça, l'administració es col·lapsaria. Les persones que necessitaven aquest certificat van ser informades que l'havien de requerir a la delegació del ministeri de Justícia a Catalunya, al carrer Garcilaso, 123, de Barcelona, i que era l'única oficina on es podia obtenir presencialment.

Aquest fet va provocar que davant de l'administració es formessin cues quilomètriques, amb algunes persones que hi eren des de les quatre de la matinada.

2. Comença la revenda de números a la cua

Alguns usuaris es venien els números a dos euros la unitat

L'Anna, la Georgina i la Lídia –monitores del menjador d'una escola a Sant Andreu– són algunes de les ciutadanes que van haver de presentar-se dimarts a l'oficina del ministeri de Justícia. "La cua gairebé donava la volta a l'illa de cases", explicaven. Quan van començar a repartir els números –se'n van donar 480, 80 més que en els darrers dies– se'n van quedar sense per una vintena de persones. "Unes noies que tenien els 438, 439 i 440 ens han dit si els volíem per sis euros (dos per número) perquè no podien perdre tot el matí i els hi hem comprat. Deien que així com a mínim es pagaven el pàrquing", relataven. Així va començar la revenda de números, una situació esperpèntica per demanar a l'administració el certificat que ella mateixa els sol·licita.

3. L'administració no reacciona fins que els mitjans no ho denuncien

El Síndic també havia rebut diverses queixes

Dimecres, el Síndic va haver d'intervenir d'ofici després de rebre diverses queixes, i a partir de l'alerta mediàtica per les llargues cues que es van formar davant l'únic espai habilitat per sol·licitar aquest certificat. Rafael Ribó va reclamar que, a curt termini, el ministeri de Justícia habilités nous centres a Catalunya per fer els tràmits presencials corresponents per a l'obtenció del certificat de no haver estat condemnat per sentència ferma per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual.

4. La Generalitat demana explicacions al govern espanyol

El conseller de Justícia, Carles Mundó, truca a Llanos de Luna

El nou conseller de Justícia, Carles Mundó, va haver de trucar a la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per demanar-li explicacions sobre les llargues cues. Segons l'agència ACN, Mundó va expressar a la delegada del govern espanyol a Catalunya la "preocupació pels inconvenients i perjudicis" que pateixen les persones afectades.

A partir d'aquest primer contacte, va decidir-se que es milloraria la coordinació entre la conselleria d'Ensenyament i el ministeri de Justícia per tal que aquest segon estigués avisat dels terminis que marqui la Generalitat per als seus futurs mestres a l'hora de presentar el certificat d'antecedents penals i que el ministeri pugui preveure les puntes de feina. El ministeri, a més, està disposat a acceptar l'ajuda de la Generalitat amb mitjans humans o materials, tal com va oferir en públic el conseller.

5. Es planteja ampliar l'horari d'atenció a la tarda

L'oficina només atenia els dilluns, dimecres i divendres al matí

Arran de la conversa entre Generalitat i govern espanyol, també va plantejar-se allargar fins a la tarda l'horari d'atenció al públic a l'oficina de Barcelona. Finalment no s'ha fet. El ministeri assegura que ja s'havia reforçat l'oficina amb dos funcionaris més. Aquesta és una demanda que s'ha repetit al llarg dels dies entre les persones que han fet cua a l'única oficina que expedeix el certificat d'antecedents penals en tot Catalunya.

A més, el govern espanyol va dir que es revisarien els processos telemàtics per facilitar els tràmits a través de la web, malgrat que no consta oficialment que funcioni malament, segons fonts del ministeri de Justícia. Alguns usuaris, així i tot, s'han queixat que estava col·lapsat.

6. UGT i CCOO denuncien que les cues es podrien haver evitat

Critiquen que es demani un certificat que no existeix

Carles Abelló, responsable de comunicació de la federació d'ensenyament de CCOO, va afirmar dimecres que les aglomeracions de gent "es podrien haver evitat" si l'administració hagués acceptat la proposta sindical de presentar, de manera provisional, "una declaració jurada o promesa, que és el que es demana als funcionaris". "El problema és que s'està demanant un certificat que no existeix, que és el del registre de la llei de menors, i aquest registre no està creat", ha afegit.

En el mateix sentit, Manuel Valencia, secretari d'ensenyament públic d'UGT de Catalunya, ha advertit que lliurar el certificat general d'antecedents penals pot suposar "que s'exclogui interins que vulguin entrar a la borsa de treball" per altres delictes "com infraccions penals de trànsit", que constarien al document.

7. Justícia diu que el certificat es pot demanar en qualsevol administració

No soluciona els casos d'urgència, com el dels interins

Dijous, després de quatre dies d'intens caos, el ministeri va declarar que el certificat d'antecedents penals, com qualsevol certificat oficial, es pot demanar a qualsevol registre de qualsevol administració, sigui estatal, autonòmica, provincial o local, encara que el tramita i l'expedeix el mateix ministeri, i no només a la delegació de Justícia.

Aquest registre, sigui el que sigui, demanarà el certificat al ministeri i l'entregarà al ciutadà. El problema, però, és que aquesta expedició no és automàtica, com sí que ho és a l'oficina del carrer Garcilaso.

8. Justícia diu que no cal el certificat per apuntar-se a la borsa d'interins

Afirma que només es necessita quan es comença a treballar

El ministeri també recorda que el certificat el pot demanar l'entitat on treballa o treballarà el sol·licitant, i que l'empresa el pot demanar en nom de l'empleat amb una autorització. També diu que aquest certificat no és necessari per apuntar-se a la borsa d'interins, i que només es requereix quan un professional s'incorpora a treballar.

Recalca que la llei no obliga a demanar el certificat als aspirants a professor que s'apunten a la borsa de treball per entrar a les llistes de substitut, i que es podria haver exigit el document quan els apuntats efectivament comencen a treballar de mestre.

9. Ensenyament diu que els interins sí que necessiten el certificat

Quan es crida un interí com a substitut s'ha d'incorporar immediatament

El departament d'Ensenyament de la Generalitat contradiu el ministeri de Justícia i explica que el certificat s'exigeix en el moment d'apuntar-se a les llistes perquè quan a un aspirant se'l crida per treballar la incorporació és gairebé immediata, amb un o dos dies de diferència com a molt. Per això, igual que es demana el certificat de penals, es demana el títol universitari corresponent en el moment d'entrar a la llista d'aspirants a substituts.

Igualment, fonts del departament van recordar a l'ACN que a principis de març està previst que comenci a funcionar el registre central de delinqüents sexuals i això permetrà a la conselleria, a les escoles o a les empreses i entitats que treballen amb menors accedir al registre per comprovar si algun dels seus empleats té antecedents per violència o abusos sexuals amb menors.

10. El laberint per aconseguir el certificat a través d'internet

El conseller de Justícia qüestiona que al segle XXI s'hagin de fer tantes cues

El certificat de penals es pot aconseguir també a través d'internet, encara que la web del ministeri de Justícia és tot un laberint. En aquest enllaç es pot tramitar la sol·licitud, encara que cal tenir un DNI electrònic –amb el corresponent lector– o bé un certificat digital que provi la identitat de l'usuari. També cal abonar una taxa de 3,70 euros, igual que si es fes presencialment. El certificat digital s'obté a través de CERES (Certificación Española), que depèn de la Reial Casa de la Moneda. Per obtenir-lo cal fer una sèrie de modificacions al navegador.

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha tornat a parlar aquest divendres i veu "inacceptable" que les persones que volen aconseguir el certificat de penals hagin de fer més de set hores de cua i espera que el ministeri, "que és qui ha de respondre a la situació", ho resolgui aviat "en benefici dels ciutadans". En aquest sentit, considera que hauria sigut més "idoni" fer més difusió de les possibilitats telemàtiques per obtenir aquest document, perquè al segle XXI "la digitalització és la normalitat".

stats