18/01/2016

Tu no tens delictes, però el que et fan sí

2 min

VEIG AL TELENOTÍCIES un cas esperpèntic, unes mestres de Palamós o de Valls que a les quatre de la matinada fan una llarga cua a l’única oficina barcelonina on tramiten els antecedents penals. Per xarxa el servei està col·lapsat, i a l’únic lloc on ho fan a la cara s’hi ha d’arribar abans que surti el sol. Com a vegades passa amb els passaports, com sempre els passa als immigrants, condemnats a uns tràmits que et neguen drets elementals i et fan patir fred de nit com un fan de Justin Bieber, sense que ho hagis triat tu.

El cas que ens ocupa és tot ell complex. El ministeri ara exigeix un certificat conforme no tens antecedents per delictes sexuals a tothom que hagi de ser contractat en una feina amb canalla. Com que el certificat que demana no existeix, de moment cal demanar un certificat més ampli d’antecedents penals. Són precaucions benintencionades, opinables, però que no discutiré ara. El que passa és que en una espiral delirant, un cop estableixes el circuit i els nous contractes requereixen el certificat, el sistema es col·lapsa perquè no té prevista la seva pròpia demanda. La burocràcia exigeix un document que la mateixa burocràcia és incapaç de proporcionar. Tu demostraràs que no tens delictes, però el que t’han fet passar pel camí sí que té delicte.

Farem unes smart cities de nassos on els cotxes conduiran sols, però els ciutadans veiem trepitjats els drets i la dignitat sovint per qualsevol que té un mínim poder amb una barreja explosiva d’arrogància, deixadesa i incompetència. És només un exemple, és ple de casos pitjors, d’humiliacions gratuïtes i una poca operativitat que hauria de fer caure algunes cares de vergonya.

stats