Societat 20/01/2016

Què farà l'Estat amb les cues per al certificat de penals?

El Ministeri de Justícia estudia allargar fins la tarda l'horari d'atenció al públic de l'oficina de Barcelona

Ara
2 min

BarcelonaEl nou conseller de Justícia, Carles Mundó, ha trucat a la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per demanar-li explicacions sobre les llargues cues d'aquests dies per demanar el certificat d'antecedents penals a la gerència del ministeri de Justícia de Barcelona. Segons explica l'agència ACN, Mundó ha expressat a De Luna la seva "preocupació pels inconvenients i perjudicis" que pateixen les persones afectades.

Aquesta tarda, el Ministeri de Justícia s'ha pronunciat al respecte i ha assegurat que estudia allargar fins la tarda l'horari d'atenció al públic a l'oficina de la Gerència que té a Barcelona. La cúpula del ministeri s'ha reunit a primera hora del matí d'aquest dimecres, amb el ministre Rafael Catalá al capdavant, ha analitzat la situació i ha decidit "destinar tots els mitjans materials i humans disponibles per reduir les cues". A més, han assegurat que es revisaran els processos telemàtics per acabar amb les dificultats que tenen molts usuaris.

Més coordinació entre la conselleria i el ministeri

Altres mesures que s'estudien és allargar l'horari de l'oficina del carrer Garcilaso -al barri de la Sagrera i l'única de tot Catalunya que fa el tràmit- fins les 17.30 hores, segons apunta l'ACN. També s'ha decidit que es millorarà la coordinació entre la Conselleria d'Ensenyament i el Ministeri de Justícia per tal que aquest segon estigui avisat dels terminis que marqui la Generalitat per als seus futurs mestres a l'hora de presentar el certificat d'antecedents penals i que el Ministeri pugui preveure les puntes de feina. El Ministeri, a més, està disposat a acceptar l'ajuda de la Generalitat amb mitjans humans o materials, tal com ha ofert en públic el conseller.

El Síndic de Greuges, que ja ha rebut diverses queixes, ha demanat a la Generalitat i al govern espanyol que es coordinin per reduir les cues. Alhora Rafael Ribó ha reclamat al ministeri de Justícia que habiliti nous espais per fer els tràmits presencials fins que es minimitzi la demanda.

Llegeix aquí la crònica sobre la revenda de números a la cua per al certificat de penalsEls últims dies s'han produït llargues cues sobretot de mestres que es volen apuntar a les llistes d'interins. Des del desembre està en vigor una llei que obliga a tots els treballadors que estan en contacte amb menors d'edat que presentin un certificat negatiu d'antecedents per violència o abusos sexuals.

Això ha provocat un augment de les peticions, que ni la web ni el reforç de dos funcionaris a l'oficina de Barcelona, l'única de tot Catalunya, han pogut absorbir. Aquest dimarts el Departament d'Ensenyament va allargar del febrer al març el termini per presentar aquest certificat.

stats