Societat 19/05/2023

La CHE manté l'aigua per als regants del delta de l'Ebre fins a finals de juliol

Els arrossers es mostren satisfets perquè confien que amb la dotació podran salvar la temporada

ARA
2 min
Un tractor grua descarregant un sac de llavors d'arròs per poder sembrar-les.

BarcelonaAl delta de l'Ebre respiren una mica més tranquils després que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), l'organisme gestor de la conca del riu, hagi avançat aquest divendres la seva intenció de mantenir la meitat de la dotació d'aigua fins a finals de juliol. L'anunci que descarta més retallades d'aigua ha alleugerit les comunitats de regants que, amb l'extrema sequera, temien que s'optés per un enduriment de les restriccions i es posés en perill tota la collita d'arròs.

Les reserves hídriques continuen molt baixes i la conca ebrenca viu una situació excepcional. Amb tot, la CHE assegura que no hi haurà problema per mantenir l'aigua per al consum domèstic, la que surt per l'aixeta, però com totes les administracions públiques ha reclamat màxima responsabilitat per estalviar aigua. A l'embassament de Mequinensa entra un cabal de 26 metres cúbics per segon i en surten 120 per satisfer les concessions dels diferents usuaris així com per preservar el cabal ambiental del tram final del riu. Malgrat l'escassetat, els regants veuen encara possible culminar el cicle productiu de l'arròs sense noves restriccions almenys fins a mitjans d'agost.

El president de la Comunitat de Regants de la Dreta, Manel Ferré, ha admès que l'actual panorama és "complicat i difícil", especialment, per la continuïtat d'escasses aportacions, sumada al ritme d'aigua que s'allibera dels pantans per als usuaris i el cabal ambiental. Per això, els regants tenen la intenció de convocar trobades mensuals per valorar l'evolució de les reserves i els cabals. "Amb els càlculs que tenim, el 50% de reducció fins a finals de juliol es pot mantenir, tot i que ens hem compromès a tenir un contacte continu per valorar la situació en cada moment. De moment, no és necessari fer cap canvi més a les comunitats", ha remarcat Ferré, segons recull l'ACN.

Ara bé, queda pendent, segons ha reconegut, la negociació per la possible aportació dels 20 metres cúbics per segon de canal ambiental que la Generalitat interpreta que haurien de transportar els canals de regadiu per mantenir les funcions ambientals del Delta. Un debat que a la reunió d'aquest divendres de la Comissió de Desembassament no s'ha abordat i que, indiquen, serà objecte de negociació entre administracions.

Per als regants, el gran objectiu és poder arribar a completar el cicle productiu de l'arròs i salvar la inversió inicial que han hagut de fer els pagesos, malgrat les incerteses. Després de la reunió, el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra, Javier Casanova, ha valorat el compromís dels diversos usuaris del pantà de Mequinensa per mantenir l'actual dotació del 50% d'aigua i la possibilitat de poder mantenir-la el màxim temps possible al llarg de l'estiu. "Si la disminució de la concessió més enllà del 50% es produeix passat el 15 d'agost, podem arribar a salvar força la collita", ha sentenciat.

stats