SOCIETAT

Catalunya busca sortida al material més lleuger i resistent del món

Científics de l'Institut de Ciències Fotòniques fan els primers avenços per poder fabricar mòbils flexibles i càmeres de visió nocturna gràcies al grafè. 'The Economist' en ressalta la troballa

El grafè, el material més lleuger i resistent que s'ha descobert fins ara, promet revolucionar el món de l'electrònica. I la primera passa per fer-ho l'han donada investigadors a Barcelona. En un futur no massa llunyà, aquesta capa de carboni d'un sol àtom de gruix permetrà fabricar ordinadors enrotllables i càmeres de visió nocturna. Els descobridors del grafè van guanyar el Nobel de física de 2010. Ara científics de l' Insitut de Ciències Fotòniques (ICFO) liderats per Frank Koppens han començat a trobar la manera per desenvolupar les primeres aplicacions tecnològiques amb el nou material, tal com descriu ' Nature Nanotechnology'. Els avenços són notícia destacada a la prestigiosa revista 'The Economist' sota el títol 'El grafè mostra els seus colors'.

Koppens i el seu equip han aconseguit situar una capa cristal·lina de punts quàntics sobre la fulla de grafè i n'han millorat la seva sensibilitat a la llum. La flexibilitat del grafè permetrà crear productes electrònics que es podran doblegar, des de telèfons mòbils fins a ordinadors enrotllables. L'alta sensibilitat de la llum del dispositiu també obre la via a crear càmeres de visió nocturna.

El grafè és 200 vegades més resistent que l'acer, és extremadament flexible i consumeix menys electricitat que el silici, que en el seu moment va fer possible augmentar la capacitat d'emmagatzematge i de treball dels dispositius informàtics, i els va fer més petits i assequibles. El grafè es troba a la mina del llapis, però la seva estructura no es va descobrir fins fa set anys.