SUCCESSOS

Les cinc grans incògnites del judici per la mort d'Asunta Basterra

El jurat popular haurà de determinar si considera provat que els pares van matar la seva filla de 12 anys

Avui  comença a Santiago de Compostel·la el judici pel cas d'Asunta Basterra amb l'elecció i la constitució del jurat popular. Rosario Porto i Alfonso Basterra, els pares de la nena de 12 anys que el 22 de setembre del 2013 va aparèixer morta en un camí a Teo (Galícia), s'enfronten a una pena de fins a 20 anys de presó cadascun per un delicte d'assassinat. La defensa demana l'absolució i al·lega que existeix una estratègia per implicar-los en la mort de la seva filla.

El cas, però, està envoltat de moltes incògnites, la principal, el mòbil del crim.

1. El paper dels pares

Els pares estan acusats d'idear un pla per matar la seva filla subministrant-li ansiolítics amb la idea d'asfixiar-la després amb un mocador o un coixí. El jurat haurà de determinar si està provat que els pares es van posar d'acord per fer-ho. Rosario Porto i Alfonso Basterra s'havien separat mesos abans i vivien en cases separades, però a curta distància.

2. La mort d'Asunta

El fiscal manté que els pares són culpables d'haver drogat la nena barrejant Orfidal amb el dinar que van compartir tots tres a casa el pare. L'ansiolític va aparèixer barrejat amb aliments a l'estómac de la nena i es van trobar restes d'Orfidal a la roba de la mare. Hores després, segons el relat del fiscal, els pares haurien lligat Asunta de peus i mans a la casa familiar de Teo i l'haurien asfixiat amb un objecte flexible i tou, probablement un mocador o un coixí. El jurat haurà de decidir si està provat que els pares la van asfixiar.

20 anys

Els pares d'Asunta Basterra s'enfronten a una pena de fins a 20 anys de presó

3. L'arma del crim

El fiscal i l'acusació particular presentaran un mocador de paper com a probable arma del crim. Es va trobar en una paperera juntament amb un tros de corda taronja idèntica a la que es va trobar al costat del cadàver i amb la qual haurien lligat la nena.

4. La casa de Teo

El cos de la nena de 12 anys va aparèixer en una pista forestal a Teo, Galícia, a quatre quilòmetres de la casa familiar. Les càmeres de diversos negocis van gravar com aquella mateixa tarda mare i filla es van desplaçar en cotxe a la casa familiar de Teo. La mare va declarar que la nena no va arribar a entrar a la casa. Allà, Rosario Porto va estar sola o acompanyada per un altre adult, cosa que no s'ha pogut determinar, fins que al vespre torna a Santiago, i Basterra i ella intercanvien trucades quan, suposadament, busquen Asunta. A les 22.30 hores en denuncien la desaparició a la comissaria. El cos va aparèixer a un quart de dues de la matinada en un camí forestal de Teo. El van trobar dos homes veïns de la zona. L'acusació sosté que al terra del seient del darrere del cotxe de Porto es van troba fluids d'Asunta Basterra com a prova que el trasllat del cos s'hauria fet en el vehicle de la mare.

5. El mòbil del crim

És una de les grans incògnites del crim. Una de les hipòtesis és que els pares van assassinar la seva filla, que havien adoptat a la Xina 12 anys abans, perquè els feia nosa.