Societat 02/06/2016

Queda inaugurada una campanya electoral de tres anys

Forn prem l’accelerador per ser alcaldable de CDC fent balanç de l’any de Colau

i
Sílvia Barroso
3 min
Joaquim Forn, pronunciant  el seu discurs sota l’atenta mirada de Xavier Trias.

BarcelonaSi vols guanyar una cursa deu ser important tenir la 'pole position'. Els corredors de F-1 s’hi entesten. I també deu ser important per als polítics. Perquè Joaquim Forn està fent molts esforços per situar-se al capdavant de la graella de sortida per ser l’alcaldable de CDC per a Barcelona el 2019, tot i que haurà de passar per unes primàries.

El fins fa un any tinent d’alcalde i mà dreta indiscutida de Xavier Trias continua com a segon al grup municipal, però ahir l’exalcalde li va cedir tot el protagonisme en un acte que va reunir noms rellevants del seu partit i del Govern, començant per Artur Mas i acabant per Santi Vila, l’únic que sona com a possible rival en la cursa de Forn.

Neus Munté, Josep Rull, Francesc Homs, Germà Gordó i Jordi Vilajoana també hi eren en el que probablement va ser el primer acte d’una campanya que durarà tres anys. És el que es desprèn de la frase amb què Forn va cloure el seu discurs, davant d’un públic que omplia la sala del centre Francesca Bonnemaison: “Tenim tres anys al davant. [...] Us convidem a construir una majoria social per tornar a fer de Barcelona una gran capital”.

El que feia ahir Joaquim Forn, per tant, era prémer l’accelerador. Empès per Xavier Trias, que li va fer de teloner amb un discurs breu que va transmetre cansament personal –“Ha sigut un any dur, no és fàcil passar a l’oposició quan no t’ho esperes”, “Hem hagut de fer un esforç per ressituar-nos”–, però que va escenificar clarament el relleu. “Forn va dirigir la campanya en què vam guanyar i l’equip de govern mentre vam ser a l’alcaldia, i amb ell no som només oposició, també som alternativa”, va anunciar.

Tretze vegades Colau

Però tot aquest desplegament es va fer en un acte en què es va parlar bàsicament d’Ada Colau. Fins a 13 vegades va pronunciar el cognom de l’alcaldessa l’home que aspira a substituir-la. Amb el lema “Barcelona perd oportunitats”, CDC va reunir el bo i millor del partit per parlar de l’adversari. Es tractava de denunciar que “en tan sols un any Barcelona ja comença a presentar símptomes de degradació”. I així va ser com es va repassar tot el que ha fet BComú des que va arribar a l’Ajuntament. Per criticar-los, però se’n va parlar a fons. Seriosament i irònicament, amb el vídeo del 'run run' versionat que ja s’ha vist aquesta setmana i amb una videoinfografia satírica amb jocs de paraules com ara “Barcelona aturADA”.

La falta d’experiència, les “contradiccions” de Colau –entre les quals hi ha el pacte amb el PSC, antiga “màfia”, en paraules antigues de la nova alcaldessa–, el “sectarisme” i el “club d’amiguets en què s’ha convertit l’Ajuntament” van ser els principals retrets. Amb acusacions greus sobre “la contractació d’empreses de familiars i amics per desenvolupar tasques que fins fa poc feia el personal municipal”.

Es va criticar la moratòria hotelera, l’aplicació de l’ordenança de terrasses, l’adjudicació del servei d’atenció domiciliària –a una empresa de Florentino Pérez–, el canvi de gestió de les escoles bressol, la decisió d’unir el tramvia per la Diagonal –amb Pere Macias com a espina clavada al cor convergent–. I al final, la crida: “Tornem a canviar Barcelona”.

stats