Societat 25/07/2014

CiU i PP acorden el pla d'ampliació de La Maquinista

PSC, ICV-EUiA i ERC critiquen que el projecte atempta contra el petit comerç del districte de Sant Andreu

Agències
2 min

BarcelonaEl ple de l'Ajuntament de Barcelona ha acordat aquest divendres el pla d'ampliació del centre comercial de La Maquinista. Els grups municipals de CiU i PPC han pactat 30.000 m2 per a espai comercial i 50.000 m2 per a zona residencial que inclourà habitatges social, equipaments per a gent gran i tres centres educatius. Ambdós partits defensen que comportarà "beneficis" per al districte de Sant Andreu. En canvi, PSC, ICV-EUiA i ERC critiquen que el projecte "perjudicarà el model de petit comerç de barri". Consideren l'operació urbanística "especulativa" i denuncien que posa en risc "el comerç de proximitat". L'expedient serà tramès a la Subcomissió d'Urbanisme per a la seva aprovació definitiva.

El regidor d'Urbanisme, Antoni Vives, ha defensat que el projecte preveu "30.000 m2 de centre comercial net i més de 600 habitatges". "Pensem que l'acord comportarà beneficis al barri de Sant Andreu, amb moltes necessitats", ha afegit. Vives ha destacat que el projecte d'ampliació de La Maquinista inclou la creació d'una escola bressol, una escola primària i un institut. A més, ha anunciat que l'ampliació suposaria la creació de 1.200 llocs de treball.

Des del grup municipal del PSC, la regidora Immaculada Muraleda ha criticat que l'acord entre el PP i CiU "dóna l'esquena a la ciutadania i al comerç de la ciutat". Tanmateix, ha indicat que "no està garantida" la construcció dels centres d'ensenyament perquè "són competència de la Generalitat". El portaveu dels populars al consistori, Eduardo Bolaños, s'ha felicitat per l'acord amb CiU destacant la construcció de vivendes i centres educatius al barri. "Aporta una solució a l'escola de la Maquinista, que es troba en barracons", ha apuntat.

El portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha qualificat el pacte CiU-PP com "una operació agressiva amb el comerç de proximitat". "Les conseqüències en el comerç de Sant Andreu seran demolidores", ha indicat. En aquest sentit, ha considerat "un xantatge" l'ampliació de La Maquinista per construir escoles al barri. "L'escola s'ha de fer, però mai com a moneda de canvi en una operació especulativa", ha etzibat.

De la mateixa manera, el president del grup municipal d'Unitat per Barcelona (ERC), Jordi Portabella, ha afirmat que l'acord entre les dues forces polítiques "posa en risc el model comercial que identifica la ciutat". "Pensem que cal fer tot el contrari, donant suport al petit i mitjà comerç, que està patint com no patia des de fa dècades", ha destacat. Per a Portabella cal aposat "per botigues de barri" i no per projectes "de grans multinacionals".

El ple també ha aprovat el pla de millora urbana de l'àmbit del centre comercial Glòries -que implica la seva ampliació- per silenci administratiu positiu, procediment que l'oposició ha criticat perquè ha evitat que es debati en ple. "S'ha eliminat la possibilitat de discutir", ha criticat la regidora socialista Assumpta Escarp, i el líder d'UxB, Jordi Portabella (ERC), ha ressaltat que es tracta d'un procés d'aprovació insòlit.

El líder ecosocialista municipal, Ricard Gomà, ha expressat el "rebuig frontal cap a un fet inèdit" que ha descrit com una trampa deliberada contra el comerç dels barris, mentre que el líder popular, Alberto Fernández, ha ressaltat que el ple va recórrer a aquest procediment d'aprovació en una ocasió.

stats