Societat 09/07/2015

Colau cobrarà 80.115 euros a l'any, un 27% menys que Trias

L'alcaldessa i tots els regidors de Barcelona en Comú donaran la diferència entre el que cobrin i els 2.200 euros mensuals que s'han fixat com a salari màxim a causes socials

Núria Martínez
2 min
Ada Colau en una imatge d'arxiu /ARA

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, cobrarà 80.115 euros a l'any, xifra que suposa un 27% menys del que ingressava el seu predecessor en el càrrec, Xavier Trias –uns 110.000 euros–. Així ho recull la proposta de reducció salarial que Barcelona en Comú ha presentat als grups per pactar el cartipàs municipal, que de moment no s'ha tancat, perquè els grups no accepten la proposta de baixada de sous ni la de configuració dels consells administratius de les empreses.

Colau ja ha deixat clar en reiterades ocasions, però, que el seu sou no superarà, a la pràctica, els 2.200 euros nets mensuals que recull el codi ètic de Barcelona en Comú i que la diferència es destinarà a la causa social que el partit decideixi. El sou de regidors de govern es reduirà un 20%. La baixada serà d'un 24% per als tinents d'alcalde, que fins ara cobraven entre 56.487 euros i 98.192, i també per als presidents de grups municipals.

La reducció de sous que preveu l'equip de Colau també afecta part de l'oposició. En concret, el nou govern municipal vol abaixar la retribució un 15% als presidents de consell de districte. Tots els grups (menys CUP i ERC) es mostren contraris a la reducció de sous, perquè consideren que ja és "suficient" la rebaixa i congelació que s'havien fixat anteriorment.

Sense acord pel cartipàs

De moment, però, continua sense haver-hi acord pel cartipàs. Quan falten cinc dies per a la celebració del ple, les negociacions pel cartipàs segueixen enrocades. Els principals desacords entre govern i oposició se centren en la reducció dels sous i el repartiment dels consells de les empreses. Pel que fa als assessors (excepte el PP) i el repartiment de les comissions i de les presidències, tots els grups han arribat a un acord.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que les "coses s'han mogut força" des de la setmana passada i ha afegit que confia que arribin a un acord entre demà i dilluns. Pel que fa al repartiment dels consells de les empreses, Pisarello ha apuntat que "no és legítim que es bloquegi el funcionament del govern" i ha assegurat que si no s'arriba a una entesa en aquest punt no hi haurà acord de cartipàs. No obstant, ha volgut deixar clar que no creu que s'arribi a aquest extrem. Pel que fa a les retribucions, el tinent d'alcalde ha expressat que tot i l'acord a què s'arribi, el govern seguirà cobrant el que marca el codi ètic de Barcelona en Comú.

stats