Barcelona
Societat 29/09/2021

Colau es compromet a introduir un nou coordinador i un pla de xoc per fer front a la brutícia

El govern municipal nega retallades però admet que el que s'està fent fins ara "no és suficient"

3 min
Contenidors i deixalles a Barcelona

La brutícia de places, carrers i parcs i les plagues de rates en llocs com els Jardins de Pedralbes o la superilla de Sant Antoni han sigut, aquest dimecres, el primer foc obert per l'oposició en bloc contra el govern de Colau, a qui han acusat de tenir la ciutat més "degradada" en anys. El segon foc arribarà, a partir de les tres de la tarda, en un ple monogràfic sobre els dispositius de la Mercè per fer front als macrobotellons i la posterior picabaralla política sobre responsabilitats. Però la primera ofensiva, la de la neteja, ha acabat amb una proposició de JxCat aprovada per unanimitat –també amb el vots del govern–, que admet un problema amb la neteja i estableix que es crearà un nou coordinador d'espai públic, que serà el responsable de "corregir" la situació de "manca de control polític sobre la feina de les empreses responsables del contracte de neteja".

El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha acceptat el punt, tot i que ha demanat que la figura que es creï no sigui un comissionat, com fixava la proposició inicial, sinó un coordinador, cosa que no obliga a modificar el cartipàs. El text aprovat també insta, com ja es va aprovar fa uns dies en comissió, a posar en marxa un pla de xoc per solucionar en tres mesos la "degradació" actual.

Tots els grups de l'oposició han lamentat l'estat en què estan moltes zones de la ciutat –l'excepció, critiquen, és trobar-ne una de neta– i el mateix govern, per mitjà del regidor Eloi Badia, ha explicat que ja es treballa en una nova estratègia pels problemes de brutícia i que està previst que incorpori la figura del nou coordinador.. Un pla que segons ha defensat la pròpia alcaldessa, Ada Colau, en un punt posterior del debat busca cobrir l'impàs de temps entre ara, quan es necessita un reforç, i el mes de març, que és quan es preveu que estarà desplegada la nova contracta de la neteja amb més recursos.

"No hi ha retallades. Estem en el mateix servei que teníem, però hem de reconèixer que no és suficient", ha admès Badia. Pel que fa a les plagues, ha defensat que hi ha hagut un miler d'intervencions menys, segons les dades que recull l'Agència de Salut Pública de Barcelona, i que les queixes per neteja han baixat un 19%. "No vol dir que la ciutat estigui neta, no ho estem intentant excusar", ha reiterat Badia, obert a les propostes de l'oposició. També Colau ha admès en el seu torn que, tot i la inversió en neteja -fins a 105 euros per habitant i any- s'hi han de fer millores per adaptar-la a situacions com el major ús de l'espai públic que representen els botellons.

Elsa Artadi, de JxCat, que és qui ha presentat la proposta, ha instat a intervenir de manera "urgent" i grups com ERC han recelat que, tot i que el text s'ha provat, això tingui una traducció pràctica i han posat com a exemple que, tot i l'aprovació fa dues setmanes d'un pla de xoc, els pressupostos destinats a neteja són "continuistes": "On és la dotació extraordinària, als carrers no es nota", ha lamentat el republicà Jordi Coronas.

El ple al Saló de Cent

El debat de la neteja ha marcat l'arrencada del que és el primer ple presencial des del confinament. Per garantir les mesures covid, però, la sessió s'ha traslladat al Saló de Cent, que és més gran, i s'ha vestit amb taules en un aspecte similar a la d'una aula escolar. Aquí, però, no hi ha la imatge del rei d'Espanya que el Tribunal Suprem va obligar a col·locar a la sala de plens i que ja va presidir la sessió del juliol. El ple ha començat amb la presa de possessió del regidor Óscar Benítez, que és qui ocuparà el lloc vacant de l'ex primer ministre francès Manuel Valls.

Sense suports per al nou tanatori a les Casernes de Sant Andreu

El govern de Colau ha fet caure de l'ordre del dia a l'últim moment el pla urbanístic que ha de permetre la construcció del polèmic tanatori de Mémora a les Casernes de Sant Andreu. Això, però, no vol dir que el projecte s'aturi, ja que podria continuar la tramitació per silenci administratiu. El debat s'ha anul·lat perquè el projecte, d'iniciativa privada, no sumava prou suports per quedar aprovat i, segons exposen fonts municipals, té dret a tràmit segons la llei d'urbanisme de Catalunya i tots els informes tècnics i jurídics favorables. "S’ha retirat per evitar un posicionament arbitrari del plenari", remarquen les mateixes fonts, i apunten que denegar-lo podria comportar "conseqüències en matèria de responsabilitat patrimonial de l’administració", ja que el vot contrari s'hauria de justificar en defectes però no en opinions. A l'última comissió d'urbanisme, només els dos grups de govern van votar a favor del pla. Segons l'acord segellat el 2006, l'emplaçament on es preveu ara el tanatori havia d'acollir un alberg per a joves, això era abans que Mémora comprés la parcel·la al Consorci de la Zona Franca i desencadenés la polèmica entre els veïns. La llei d'urbanisme contempla que el pla pugui anar endavant encara que no hagi rebut una resposta positiva de l'administració en els terminis fixats. El pla que es tramita preveu dividir la parcel·la en dues parts: una part per al tanatori d'iniciativa privada i amb quatre sales de vetlla i la segona per a un equipament.

stats