Societat 04/10/2021

Colau destina 70 milions d'euros extres a millorar la neteja de la ciutat

El govern municipal preveu reforçar 350 punts de tots els districtes en els pròxims dos anys

3 min
Contenidors envoltats d'escombraries a Barcelona

Barcelona destinarà 70 milions d'euros extres fins al 2023 a incrementar la neteja en 350 punts de la ciutat. El reforç en el manteniment de la ciutat, que segons l'Ajuntament ja estava previst abans de les queixes de veïns i de partits de l'oposició aquest setembre, té una fase d'aplicació immediata, que vol millorar l'aspecte de la ciutat durant els sis mesos que falten abans no entri en funcionament la nova contracta de neteja. Els dos factors (i també l'arribada de les pluges) haurien de permetre deixar la capital catalana neta com una patena.

Durant aquesta fase inicial, l'equip de l'alcaldessa Ada Colau ha previst actuacions com la neteja de pintades, la retirada d'adhesius, la neteja de xiclets, la neteja amb aigua o la neteja dels exteriors dels contenidors. Es posarà una atenció especial en els entorns escolars i també es revisarà la il·luminació de la ciutat per reduir els punts foscos. També s'incrementarà la vigilància per evitar plagues, tot i que el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha assegurat que no s'ha registrat cap increment de paneroles o ratolins. En el cas del Poblenou, es revisarà també el clavegueram per intentar reduir la pudor que s'hi sent des de fa setmanes.

Aquest pla de xoc s'aplicarà en uns 10 espais diferents de cada districte i ja se sap quins seran els primers:

  • Ciutat Vella. Plaça del Pou de la Figuera
  • Eixample. Entorns del Mercat de Sant Antoni i carrers Manso i Parlament
  • Sants-Montjuïc. Plaça de Santa Madrona
  • Les Corts. Mercat de les Corts
  • Sarrià-Sant Gervasi. Plaça de Sant Vicenç de Sarrià
  • Gràcia. Riera de Sant Miquel i entorn
  • Horta-Guinardó. Plaça Pastrana
  • Nou Barris. Plaça Roja i entorn
  • Sant Andreu. Plaça de la Trinitat
  • Sant Martí. Rambla del Poblenou i confluència amb Doctor Trueta

Després d'enllustrar aquests espais, els serveis de neteja continuaran fent ruta pels altres punts més bruts de cada districte. En aquesta primera fase, els serveis de neteja comptaran amb l'ajuda de la pluja (el millor remei contra els orins als carrers) i també tindran com a aliat el fred, que començarà a buidar places i carrers, que, per tant, s'embrutaran menys.

Quan arribi la primavera (i torni a augmentar l'ús de l'espai públic) s'introduiran noves mesures, com les actuacions al verd urbà o la millora de les zones d'esbarjo per a gossos. L'Ajuntament comptarà, a més, amb reforços puntuals de 70 jardiners més durant sis mesos de l'any vinent i del 2023. Dins del sac del manteniment, l'Ajuntament ha inclòs també la previsió de millorar el mobiliari urbà i reparar el paviment. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha insistit que tracta d'un pla "que vol resoldre les incidències de forma integral". La regidora ha explicat que "és un punt d’inflexió davant de la progressiva tornada a la normalitat".

Durant la roda de premsa, cap dels dos regidors no ha volgut explicar de quines altres partides s'han retirat aquests diners per poder-los destinar a la neteja, i han defensat que en bona part eren diners previstos per a l'any vinent que s'acabaran avançant. De fet, dels 70 milions anunciats avui, 30 ja els havien anunciat setmanes enrere per reforçar la neteja de la ciutat.

Nou contracte i nou comitè

L'actual contracte de neteja es va adjudicar a FCC ara fa deu anys. Això provoca que bona part del parc de vehicles ja estigui envellit. El nou contracte, que té un cost de 300 milions d'euros anuals, es començarà a aplicar al mes de març i ja comptarà amb vehicles nous (que faran menys soroll i podran accedir a carrers més estrets), així com amb un increment de personal d'unes 400 persones. Això vol dir que cada dia sortiran a netejar els carrers 4.400 persones.

Per monitoritzar el desplegament de totes aquestes mesures s'ha creat un òrgan de coordinació que liderarà Jordi Campillo des de Gerència Municipal. També hi haurà representants de les carteres de Medi Ambient i Serveis Urbans, Mobilitat i Infraestructures, Coordinació Territorial, Salut Pública i Guàrdia Urbana, així com de les gerències dels 10 districtes.

stats