Colau liderarà a Europa la principal xarxa mundial de ciutats contra el canvi climàtic

L'alcaldessa de Barcelona pren el relleu de l'alcalde de Londres com a vicepresidenta de la comissió directiva del C40

Ara
2 min
Ada Colau en una imatge recent en un ple de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaAda Colau liderarà a Europa la principal xarxa mundial de ciutats en lluita contra el canvi climàtic: el C40. L'alcaldessa de Barcelona ha sigut elegida vicepresidenta europea de la comissió directiva del grup, un càrrec que fins ara ostentava l'alcalde de Londres, Sadiq Khan. I compartirà responsabilitats amb l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, que també és membre de la comissió directiva. El C40 uneix ciutats que representen 700 milions de persones i una quarta part de l’economia mundial i centra els seus esforços a fer complir els Acords de París, subscrits pels estats l’any 2015: limitar l’escalfament global del planeta a un màxim de dos graus i preferiblement a 1,5.

"Hem de fer pressió als estats, que van tard i no hi ha planeta B", defensa Colau en referència a la seva nova responsabilitat, i recorda que els efectes del canvi climàtic s'han vist aquests dies en les desenes de morts en les inundacions a Alemanya o en les onades de calor: "És urgent que els estats compleixin amb els seus compromisos, ens hi juguem la vida".

Des de l'Ajuntament de Barcelona posen en valor que el nomenament de Colau com a vicepresidenta de la xarxa és un reconeixement als passos que la ciutat ha fet els últims anys en matèria d'emergència climàtica, com el Pla Clima, que ja va ser premiat com la millor iniciativa de les grans ciutats europees i que busca rebaixar les emissions per ciutadà en un 45% de cara a l’any 2030 i ser neutre en carboni el 2050. Colau també ha volgut destacar iniciatives com el programa per protegir del trànsit els entorns escolars o el pla de mobilitat urbana, que preveu una reducció del 25% del trànsit privat el 2024.

Barcelona ja és enguany capital mundial de l'alimentació sostenible i vol impulsar, a través de la xarxa C40, el paper de les ciutats en la lluita contra la crisi climàtica també en la transformació del model alimentari. 

La meitat de la població mundial viu a les ciutats i s’espera que el 2050 sigui el 68%. Per això, les ciutats tenen molt clar que el seu paper és clau en la lluita contra el canvi climàtic. A més de les emissions de gasos d’efecte hivernacle generades en terreny urbà, cal comptar les d’una agricultura orientada en bona part a cobrir les necessitats alimentàries de la població urbana. Algunes ciutats ja fa molt de temps que prenen partit en aquesta cursa per preservar el planeta, però el catalitzador de l’Acord de París el 2015 ha posat aquesta batalla en la primera línia de les prioritats de les principals ciutats del món.

stats