Colau matisa les seves declaracions i diu que no es referia a un referèndum quan parlava de "tonteries"

L'alcaldessa de Barcelona ha dit en una entrevista a TV3 que hi ha hagut judicialització i repressió però també "autoengany"

Ara
3 min
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una roda de premsa.

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat en una entrevista a TV3 que ara "no hi ha cap condició" per plantejar un nou referèndum d'independència a curt termini. "És irreal", ha dit, i ha reclamat a l'independentisme "menys grandiloqüència i menys promeses incomplertes" perquè "la gent no està per tonteries". Hores després d'aquestes declaracions, que han desfermat les crítiques de diversos líders independentistes, l'alcaldessa ha matisat les seves paraules en un comunicat en què ha insistit que el concepte tonteries no es referia al referèndum "en si", sinó a "fer polèmiques amb temes menors com si Pedro Sánchez va o no va a una reunió, a les baralles entre partits i les promeses irreals a curt termini".

Segons Colau, la seva opinió "s'entén perfectament" si s'escolta la resposta sencera en el programa. A Els matins de TV3, també ha subratllat que, tot i que aquests anys hi ha hagut "judicialització i repressió", també "autoengany i promeses que sistemàticament s'incomplien per part dels partits independentistes". "Vull deixar clara la meva posició i la del meu espai polític, que sempre ha estat la mateixa: avançar cap a un referèndum pactat i acordat", ha recalcat: "He dit clarament que algun dia s’haurà de resoldre el problema polític de fons i s’haurà de votar, però que ara mateix no es donen les condicions per fer-ho amb immediatesa i que és important ser clars i dir la veritat a la ciutadania".

També el portaveu del grup d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, ha sortit al pas de les declaracions de l'alcaldessa insistint que no es referia a un referèndum sinó "a les constants polèmiques" polítiques, al "pim-pam-pum", i ha recalcat que la formació "sempre" ha defensat "el referèndum acordat amb l'Estat": "Estem treballant en la taula de diàleg, creiem que cal avançar, també en autogovern".

Les declaracions de Colau arriben després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es mostrés confiat que Catalunya ja haurà tornat a votar en referèndum abans del 2030. Segons Colau, el president "sap" que aquest horitzó no és immediat, malgrat que ha dit que "algun dia" s'haurà d'acabar votant. "Les presses, prometre que serem independents o que hi haurà un referèndum han fet mal a la política", ha dit.

Així, l'alcaldessa ha demanat que la Generalitat i el govern espanyol aprofitin la taula de diàleg per avançar en temes com l'autogovern, el finançament o la reforma del delicte de sedició. Una taula de diàleg que s'ha de reunir aviat i en què encara no és clar si hi anirà el president espanyol, Pedro Sánchez. Per a Colau, qui hi va o on se celebra la reunió és "un tema menor". "Deixaria de tensionar en cada petit detall. L'important és que la taula es reuneixi", ha conclòs.

L'expresident Quim Torra ha titllat de "lamentable" que Colau consideri una bajanada fer ara un referèndum. "L’alcaldessa de la capital del país titllant de ximples la majoria social del país. Quan Barcelona renuncia a posar-se al davant de la nació es provincialitza i la mediocritat l’engoleix", ha escrit a Twitter.

També la consellera Gemma Geis ha criticat les paraules de l'alcaldessa. "Que els comuns no estan a favor de la independència de Catalunya no és cap novetat, però que considerin «una tonteria» la màxima expressió de la democràcia és realment trist", ha dit en una piulada: "Potser, qui sap, si l’herència (o la factura) que ha deixat Manuel Valls".

Per la seva banda, el PSC ha donat aquest dilluns a l'alcaldessa "la benvinguda a posicions socialistes" després de les seves declaracions sobre el referèndum. El diputat del PSC Ferran Pedret s'ha mostrat sorprès per l'evolució política de Colau, afirmant que ha passat de donar-los "lliçons" sobre aquesta qüestió a apropar-se a la seva posició. Tot i això, han criticat l'alcaldessa per parlar de "tonteries", i han refermat que cal "negociar" i que en tot cas l'acord s'haurà de sotmetre a consideració de la ciutadania.

L'ampliació de l'aeroport del Prat

Sobre Sánchez, Colau també ha recordat que el president espanyol "no ha acabat de posicionar-se públicament" sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat, mentre que ha assegurat que els ministres de Podem han sigut "claríssims" en contra del projecte. De fet, l'alcaldessa s'ha mostrat "emprenyada" amb Aena i ha demanat a Aragonès que aturi el projecte i "s'aclareixi", i acabi amb els "malabarismes retòrics": "ERC no entenc si hi està a favor o en contra, un dia signa i el següent diu que no vol tocar la Ricarda".

L'alcaldessa de Barcelona ha admès que el seu rebuig a l'ampliació xoca amb el punt de vista del PSC, el seu soci de govern, però ha deixat clar que l'Ajuntament no hi té un paper clau perquè l'acord és entre la Generalitat i l'Estat.

stats