Societat 07/06/2016

Colau tornaria a guanyar les eleccions, i amb més marge que l'any passat

El baròmetre semestral de Barcelona indica que augmenta la intenció de vot cap a BComú i ERC respecte als resultats del 24-M mentre que davalla la de la resta de partits

Enric Borràs
3 min
Ada Colau davant de l'Ajuntament

BarcelonaBComú tornaria a guanyar les eleccions municipals de Barcelona, segons el baròmetre semestral de la ciutat, ara que ja ha passat un any des dels comicis. Un 17,9% dels electors votarien ara la formació d'Ada Colau, mentre que a les eleccions la van votar un 15,2% dels electors, segons les enquestes que es van fer el mes passat. El baròmetre del desembre ja indicava aquest repunt amb una intenció de vot del 15,4%.

Per contra, CiU continuaria perdent posicions: a les eleccions va aconseguir un 13,7% dels vots, al desembre la intenció de vot a la coalició va davallar fins al 9% i ara ha caigut mig punt més, fins al 8,5%. De fet, respecte a les eleccions municipals del 24-M, només ha augmentat la intenció de vot de BComú i ERC. Els republicans van treure un 6,6% dels vots, al desembre van créixer fins al 10,6% i ara han augmentat en intenció de vot fins al 12,3%.

Evolució de la intenció de vot a l'Ajuntament de Barcelona

Comparativa entre els resultats electorals i els dos baròmetres semestrals

CiU quedaria ara com a tercera força, per darrere d'ERC, i seguida del PSC, que es manté amb un 5,5% d'intenció de vot –a les eleccions va treure el 5,8%, tot i que al desembre havia remuntat fins al 6,3%–. Després vindrien C's, amb un 4,4% dels vots respecte al 6,7% de les eleccions; la CUP, amb un 3,8% respecte al 4,5% dels comicis –al desembre havia caigut fins al 3%–; i el PP, amb un 1,6%, molt per sota del 5,3% dels vots que va aconseguir a les eleccions i encara més avall del 2,6% del desembre.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pissarello, que ha presentat el baròmetre, ha destacat que el 52,5% dels ciutadans valoren com a bona o molt bona la gestió del govern municipal, el millor resultat des de març de 2004. "Hi ha un aval polític molt clar a la gestió de l'actual govern municipal", ha declarat. El 50% dels barcelonins també valoren com a bona o molt bona la gestió de la Generalitat, però només el 5,8% ho fan amb el govern espanyol, la xifra més baixa des que es fa el baròmetre. De fet, el 83,1% dels ciutadans consideren dolenta o molt dolenta la gestió de l'executiu de Mariano Rajoy.

Colau, la tercera més valorada

"Per primera vegada l'alcaldessa és la política més coneguda de la ciutat", ha dit Pisarello. Saben qui és un 98,6% dels enquestats, i és la tercera dirigent política més valorada, amb un 5,4 sobre 10, després de Xavier Trias i Alfred Bosch, tots dos empatats amb un 5,5. Tot i que Bosch ha passat al davant de Colau –al desembre tenia una nota del 5,1–, la valoració de l'alcaldessa ha millorat dues dècimes. Pisarello ho ha destacat perquè, segons ha dit, ser alcaldessa comporta "una sobreexposició permanent". La resta de polítics suspenen. Jaume Collboni arriba al 4,9; Maria José Lecha, al 4,5; Carina Mejías, al 3,3, i Alberto Fernández Díaz és el menys valorat, amb un 3,1 sobre 10.

A favor dels refugiats

L'enquesta, que s'ha fet amb entrevistes a 800 ciutadans, també indica que el 87,8% estan a favor o molt a favor que Barcelona aculli refugiats, tot i que només un 54% creuen que la ciutat ho ha de fer abans de resoldre altres problemes que hi ha sobre la taula. El 73,3% creu el govern espanyol no ha permès que la ciutat aculli refugiats perquè és una competència estatal però el 70,5% està d'acord que, tot i això, Barcelona ha de prendre la iniciativa.

El baròmetre també indica que els ciutadans perceben una millora de l'economia: un 46,8% la veuen amb un estat bo o molt bo a la ciutat, i un 11,9 la veuen regular. Fa mig any aquestes xifres eren d'un 37,8% i un 16,3%, respectivament. Tot i això el 43,4% creuen que millorarà, mentre que al desembre ho pensaven un 45,9%.

Baròmetre semestral de Barcelona, maig del 2016
stats