Societat 27/05/2021

Collboni admet que va negociar amb Valls la investidura de Colau

ERC assegura que marcarà més distància amb el govern de comuns i socialistes per perfilar-se com a "alternativa"

2 min
Ada Colau sosté la vara d'alcaldessa després de ser investida. Manuel Valls l'aplaudeix de fons

BarcelonaArribat l'equador del mandat municipal a Barcelona i amb Manuel Valls anunciant que abandonarà l'Ajuntament de forma imminent, el primer tinent d'alcalde de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, ha posat aquest dijous una mica de llum a la manera com es va negociar la maniobra que va permetre que Ada Colau revalidés l'alcaldia tot i haver quedat per darrere d'ERC en vots. En una entrevista a Ràdio 4, ha admès que ell va negociar amb Valls els vots necessaris per a la investidura i que ho va fer a canvi que el govern "no estigués condicionat pel Procés". Un punt que el cap de files d'ERC, Ernest Maragall, ha assegurat que es donava per fet: "Algú en tenia algun dubte?" Els socialistes, de fet, ja s'havien reivindicat durant la campanya com la força que no permetria un alcalde independentista a la ciutat per marcar distància amb Barcelona en Comú.

Preguntada sobre aquesta entesa, Colau ha negat que el seu equip negociés res amb la formació de l'ex primer ministre francès i ha remarcat que la influència de Valls durant aquests dos anys a l'Ajuntament ha sigut "inexistent". L'alcaldessa també ha evitat confirmar si optarà a un tercer mandat, com donen per fet persones del seu entorn i com avui publica El Periódico. El regidor de Presidència, Jordi Martí, de fet, parlava en el balanç de la primera meitat del mandat d'un cicle més llarg per al govern dels comuns, d'un canvi a 12 anys vista des que van guanyar les eleccions del 2015. Avui Colau s'ha limitat a assegurar que encara no s'ha pronunciat sobre això i que el titular l'ha "sorprès".

Amb la mirada posada en els dos anys que encara li queden al mandat, també avui el líder d'ERC a la ciutat, Ernest Maragall, ha confirmat que la seva formació preveu endurir l'oposició i que veu en aquest equador del mandat un "punt d'inflexió". Maragall ha assegurat que a partir d'ara "explicitaran més la distància" i faran evident que no comparteixen línies estratègiques amb el govern de Colau. Li ha retret que encara no hagi concretat projectes com la compra del Gimnàs Social Sant Pau, la taxa de distribució en última milla o la reforma de la Via Laietana i s'ha volgut desmarcar de l'etiqueta de soci preferent: "No som ni socis, ni preferents, més aviat guanyadors exclosos".

ERC assegura que no deixarà de fer oposició en to "constructiu", però diu que preveu fer més evidents els "incompliments" o les "desviacions d'interessos" de qui governa per reivindicar-se com a "alternativa". Maragall, de fet, ja lamentava fa uns dies en conversa amb l'ARA que el govern de Colau i Collboni "no està traient tot el fruit possible" dels pressupostos pactats amb els republicans.

stats