Societat 10/02/2015

El Col·legi de Pedagogs alerta que es poden crear "dos nivells de titulacions" amb la modificació dels graus universitaris

El col·lectiu demana "coherència, debat i participació" en la presa de decisions sobre educació

Acn
2 min
Nou pas per prestigiar els mestres: importar noves formes d’ensenyar

BarcelonaEl Col·legi de Pedagogs de Catalunya ha alertat que la modificació de graus universitaris, que per reial decret passaran de quatre a tres anys i que donarà un major protagonisme als màsters de postgrau, pot comportar "dos nivells de titulació relacionats amb la capacitat econòmica de la família" ja que "no serà el mateix tenir un grau que tenir un grau i un màster". D'altra banda, l'ens espera que les universitats actuïn "amb sentit comú" i es coordinin per evitar que una mateixa titulació es pugui cursar en tres o en quatre anys. Finalment ha fet una crida a les autoritats competents perquè tinguin "coherència, debat i participació" a l'hora de prendre decisions en educació.

El Col·legi fa un repàs del procés d'adaptació de l'educació superior de l'Estat a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) que es va impulsar el 1999. El canvi, recorda, va comportar "costos importants", tant per pèrdues de titulacions com per la "confusió social i professional" que a parer del col·lectiu va generar "i que encara genera".

En l'àmbit concret de la pedagogia, el Col·legi subratlla que els graus "implementats in extremis" el curs 2009-2010 (l'EEES preveia un termini d'adaptació del 2000 al 2010) només han "pogut gaudir" d'una promoció 2013-2014 "i encara estan convivint amb els plans d'estudis anteriors que no s'extingiran totalment fins al 2015-2016".

En aquest context, ara arriba "una nova "proposta" per real decret" que comporta "tornar a dissenyar" els graus de tres anys i projectar els màsters oficials de dos anys per arribar als doctorats.

Els pedagogs es mostren crítics amb les raons del Ministeri per fer els canvis, segons el qual es fan per "poder igualar a Europa les titulacions". El Col·legi subratlla que això ja se sabia el 2007, però que aleshores es va optar per la fórmula de quatre cursos de grau més un de màster (4+1) i que ara es torna a canviar.

També es pregunten si "hi haurà dos nivells de titulació relacionats amb la capacitat econòmica de la família" ja que, al seu parer, "no serà el mateix tenir un grau que tenir un grau i un màster". Alerten que els preus de matrícula de cada titulació "es preveuen molt diferents" i que els màsters "acostumen a tenir preus elevats". I en aquest sentit es pregunten: "Hi haurà recursos perquè tothom hi pugui accedir?"

Finalment, atès que el govern espanyol "ha deixat en mans de les universitats" la decisió de passar de graus de quatre anys a graus de tres, el Col·legi de Pedagogs de Catalunya espera que actuïn "amb sentit comú" per evitar que una mateixa titulació duri tres o quatre anys en funció del lloc on es cursi.

stats