Societat 11/01/2015

Comença el judici per la mort d’una noia en El Pèndol del Tibidabo

El fiscal demana tres anys i mig de presó per a 12 tècnics

Ara
2 min
La cistella on anaven els quatre adolescents de l'atracció accidentada el Pèndol del Tibidabo de Barcelona / ACN

BarcelonaEl jutjat d’instrucció número 22 de Barcelona jutjarà demà 12 tècnics que van tenir relació amb el disseny, instal·lació, revisió i manteniment d’El Pèndol, l’atracció del Tibidabo que es va desplomar el 17 de juliol del 2010 i va causar la mort d’una noia de 15 anys. La fiscalia demana per als acusats penes de tres anys i mig de presó per un delicte d’homicidi imprudent i dos més per lesions. El fet també va causar ferides a tres adolescents més, per a una de les quals el fiscal reclama mig milió d’euros com a indemnització per les seqüeles físiques i el dany moral causat.

El judici arrencarà aquest dilluns amb les qüestions prèvies i es reprendrà a principis de febrer: els imputats declararan entre els dies 2 i 6, mentre que els testimonis ho faran els dies 9, 13, 16 i 17 de febrer. Diversos perits presentaran les conclusions dels seus informes entre els dies 18 de febrer i 2 de març. S’allargarà fins al 6 de març, quan es faran les conclusions. El ministeri públic considera també responsables civils sis empreses, entre elles la italiana Far Fabri, que va vendre l’atracció al Parc del Tibidabo, així com la societat que gestiona aquesta instal·lació, PATSA, i l’Ajuntament de Barcelona, a banda de sis companyies asseguradores més.

Segons l’escrit de qualificació fiscal, els 12 tècnics tenen responsabilitat en la “cadena d’errors consecutius” que va motivar la caiguda de l’atracció, amb errors en el disseny, la instal·lació i el manteniment, però demana el sobreseïment provisional per a un dels imputats, José María Velasco Ribas, perquè entén que no ha quedat degudament acreditada la seva participació en els fets. La jutge que va instruir el cas ja va arxivar la causa per a set imputats més –entre ells dos que ja es van morir–. Considera que el trencament dels punts d’ancoratge de la base del fust de l’atracció va obeir a la “falta de definició” en el disseny de l’atracció i el càlcul de la fatiga, així com a les deficiències en els projectes d’urbanització, cimentació, instal·lació i muntatge.

stats