"No ha estat un suïcidi, ha estat un assassinat social": concentració a Barcelona contra la mort de l'Alan

El jove transsexual, de 17 anys, va suïcidar-se per l'assetjament escolar

Llàgrimes i cares llargues a la plaça Sant Jaume de Barcelona. A les cinc en punt de la tarda d'aquest diumenge, un centenar de persones s'han aplegat davant l'Ajuntament per mostrar la seva repulsa a la mort de l'Alan, un transsexual de 17 anys que aquesta setmana s'ha suïcidat per culpa de l'assetjament escolar. La protesta ha tingut la seva rèplica, també a les cinc, a les principals ciutats de l'Estat: Madrid, Las Palmas, Sant Sebastià, Burgos, Sevilla, Saragossa i València.

Madrid, Las Palmas, Sant Sebastià, Burgos, Sevilla, Saragossa i València també s'han concentrat per mostrar la seva repulsa a la mort

Aquest havia de ser el primer Nadal que l’Alan vivia d’acord amb la seva identitat sexual. Malauradament, però, ha estat l’últim. L’associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, va anunciar divendres a la seva pàgina web el suïcidi del menor, que atribueix a "la pressió i incomprensió en l'àmbit escolar". Aquest menor va ser un dels primers a Catalunya als quals, a començament d’aquest mes, un jutge va autoritzar a canviar el seu nom al DNI i als documents oficials, després d’un procés en què va tenir el suport de la família.

Violència social i institucional

"La transfòbia ens mata a tots. Tots som l'Alan", resava un dels cartells que l'associació Chrysallis ha desplegat al terra de la plaça. Acompanyats d'espelmes i fotografies del menor, s'ha fet un minut de silenci i s'ha llegit un manifest de repulsa per la seva mort. "L'Alan va patir molta transfòbia al llarg de la seva vida. El que ha passat no és responsabilitat d'una sola persona: cada dia, durant anys, algú s'ha ocupat que l'Alan sabés que la seva diversitat no era acceptada. Entre tots l'han matat. No ha estat un suïcidi, ha estat un assassinat social", deia el text.

"Cada dia, durant anys, algú s'ha ocupat que l'Alan sabés que la seva diversitat no era acceptada"

Associació Chrysallis Famílies de menors transsexuals

Durant la concentració, Chrysallis també ha denunciat els " actes de microviolència social i institucional" que pateixen les persones transsexuals i les seves famílies, que se sumen als obstacles que ja suposa viure en una situació com la seva, que, com li va passar a l'Alan, "va convertir-se en una càrrega insuportable".

"Des de Chyrsallis exigim als poders públics, a les administracions educatives i sanitàries, als encarregats dels registres civils, als grups parlamentaris i partits polítics, i en general a tota la societat, que es protegeixi els menors transsexuals, fent que es reconegui i es respecti la seva identitat sexual", conclou el manifest.