Societat 10/10/2019

Veïns es mobilitzen contra desnonaments al Poble-sec, el Gòtic i el Raval

La mobilització permet aturar el desnonament de sis famílies al carrer Lleida i d'una a Obradors

Ara / Laia Seró
5 min
Els veïns celebren l'aturada del macrodesnonament al carrer Lleida del Poble-Sec, a Barcelona

BarcelonaMatí d'amenaces de desnonaments i mobilització veïnal al centre de Barcelona. Des de primera hora, els veïns s'han concentrat a les portes del bloc Llavors, al carrer Lleida del Poble-sec, on hi havia sis famílies en risc de quedar-se sense pis que finalment han pogut esquivar l'ordre d'expulsió; al carrer Obradors, del Gòtic, on la policia també s'ha desplaçat perquè estava dictat el desnonament amb data oberta de la Manuela, de 71 anys, que també s'ha evitat, i al Raval, on la Tamara i la seva família encara poden ser expulsats de casa seva. El moviment veïnal s'ha repartit entre els tres punts per fer front al possible desnonament de vuit famílies. Cada dia a Catalunya es produeix una mitjana de 38 desnonaments.

En el cas del Poble-sec, els moviments organitzats en defensa del dret a l'habitatge han fet una crida a concentrar-se, des de primera hora, a les portes del bloc situat al carrer Lleida, número 38, i desenes de persones han passat la nit tancades vestíbul per impedir l'accés a policia i comitiva judicial, que ha arribat al barri passades les nou del matí. Els veïns alerten que hi ha sis famílies en perill de ser desnonades. I, de fet, un ampli dispositiu policial s'ha desplegat per la zona ja abans de les set del matí. Quan faltaven pocs minuts per a les onze del matí i després de moments de tensió amb la policia, el desnonament s'ha donat per aturat. "I què us heu trobat? Un barri organitzat", han celebrat els concentrats quan se'ls ha comunicat la decisió.

La convocatòria a concentrar-se la signen el Sindicat de Barri del Poble-sec i el Grup d'Habitatge de Sants, que denuncien que aquest és el quart intent de desnonar aquestes famílies de l'edifici, conegut com a bloc Llavors, que és propietat del fons finlandès Vauras Investment SL. L'ampli dispositiu policial ha comptat amb mitja dotzena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos que han tallat el trànsit d'aquest tram per dur a terme el desallotjament. Fonts dels Mossos s'han limitat a explicar que l'actuació es porta a terme a requeriment d'un jutjat de Barcelona. La Brigada Mòbil ha carregat en algun moment contra els concentrats i s'ha endut una de les activistes. La detinguda, segons els veïns, és a la comissaria de les Corts i, per això, un grup ja s'ha mobilitzat cap allà.

Segons els col·lectius veïnals, les famílies ocupen el bloc des de fa dos anys i la propietat intenta buidar el bloc per reformar-lo i vendre'l. Asseguren que les famílies, tot i les negociacions, no tenen cap alternativa si es queden sense aquests pisos. I denuncien que el fons propietari de l'espai té més de cinquanta blocs a Barcelona, amb uns 1.200 veïns afectats.

Les entitats demanen un lloguer social per a les persones afectades. Han ocupat dos pisos més al bloc amb famílies del barri com a mesura per incrementar la pressió a l'hora de negociar. "Ens volen deixar al carrer sense una alternativa habitacional, i hi ha menors. Vauras Investment especula i no ens garanteix un habitatge digne", han escrit aquest matí al seu perfil de Twitter, @BlocLlavors.

El regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra, també ha respost a l'amenaça de desnonament de les famílies del carrer Lleida. Ho ha fet a través d'un apunt a Twitter en què ha assegurat que el fons propietari del bloc "no ha vingut a generar riquesa per a la ciutat, sinó a especular sense escrúpols" i ha demanat "mecanismes legals per parar-los els peus i obligar-lo a implicar-se en solucions habitacionals". També ha reaccionat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, que ha considerat "inadmissible" que un fons d’inversió que compra edificis "a preu de saldo perquè estan ocupats després tinguin la llei al seu servei per desnonar" i ha demanat canvis urgents a la llei 24/2015.

Els mediadors de Mossos i el sindicat han acordat que les furgonetes de la Brimo marxin del barri amb la condició que no siguin increpades pels veïns. "No cal picar-les, és una victòria: hem aturat el desnonament", han cridat els portaveus, que també han llançat un missatge als propietaris del bloc: "Que no tenim por, que hi posarem el cos fins que calgui" perquè "no és possible que es desnonin famílies que no tenen alternativa". Des de dins del vestíbul, els activistes tancats també han celebrat la victòria: "Aquest desnonament l'hem aturat".

Els Mossos s’han enretirat del carrer Lleida i, quan han deixat descobert el portal del carrer Lleida 38, on viuen les sis famílies amenaçades pel desnonament, la vuitantena de persones que eren dins han sortit entre crits d’alegria i ovacions: "Poble-sec serà sempre nostre". Un cop frenat el desnonament, el Sindicat del Barri ha fet una crida a mobilitzar-se cap a altres punts amenaçats de desallotjament.

Amb la Manuela i la Tamara

També aquest matí els Mossos d'Esquadra s'han acostat al carrer Obradors, al Barri Gòtic, on estava previst el desnonament de la Manuela, de 71 anys. És una coneguda veïna del barri que fa anys que denuncia que pateix assetjament immobiliari. Alguns veïns s'han concentrat des de primera hora a les portes de casa seva per impedir-ne l'accés de la policia i la comitiva judicial. Es tracta d'un desnonament amb data oberta i els veïns fa dies que s'organitzen per no deixar-la sola. “Vinguin quan vinguin, ens trobaran aquí”, explicava un membre del col·lectiu dimarts de la setmana passada. La pressió també ha aturat aquest desnonament.

Els veïns esperen al carrer Obradors mentre avancen les negociacions sobre el desnonament de la Manuela

Quan estaven concentrats allà se'ls ha alertat d'un altre intent de desnonament. En aquest cas, al carrer Sant Bartomeu del barri del Raval, on viuen la Tamara i la seva família. Els veïns asseguren que la comitiva judicial no accepta cap negociació i que vol que la policia executi el desnonament.

En aquest tercer punt, pels volts del migdia, s'han viscut diversos moments de tensió entre els Mossos d'Esquadra i els veïns que s'han desplaçat per donar suport a la Tamara i els seus fills. Els agents han efectuat almenys una càrrega per dispersar els manifestants, que ha provocat contusions de consideració a diversos veïns i després s'ha procedit a l'execució del desnonament de la família.

Aquesta ha sigut l'única ordre que la mobilització veïnal no ha pogut aturar. Segons els veïns, s'ha traslladat la família desnonada a una pensió als afores de Barcelona on s'estarà fins que els ho permeti l'administració.

L'alcaldessa de Barcelona també s'ha pronunciat aquest matí respecte a la mobilització veïnal contra els desnonaments a la ciutat. Ada Colau ha qualificat de "desproporcionats" els dispositius dels Mossos d'Esquadra i ha instat el conseller d'Interior, Miquel Buch, a optar per la mediació en casos "vulnerables" com aquests, en comptes de "fer la feina bruta als fons voltors".

stats