Societat 05/06/2018

Condemna mínima per a dos dels cinc mossos acusats d’agredir tres manifestants de Can Vies

L’Audiència només imposa mig any de presó i inhabilitació a dos agents per als quals demanaven 13 anys

Montse Riart
2 min
Els cinc agents acusats, abans de començar el judici

BarcelonaLa càrrega policial contra diversos joves que eren en un portal de la plaça de Sants durant les mobilitzacions pel desallotjament del centre ocupat de Can Vies “no va ser una acció il·legítima ni capritxosa”, però alguns dels cops de porra que van rebre els nois a les cames, l’esquena i els braços “no estaven justificats”. Aquesta és la conclusió de l’Audiència de Barcelona que ha condemnat a sis mesos de presó i inhabilitació dos dels agents per les lesions a un dels nois. La fiscalia i les acusacions particulars demanaven fins a tretze anys de presó pels cinc agents per les lesions als tres manifestants.

La resta de policies han quedat absolts del delicte de lesions perquè, tot i que la sentència considera que els cops de porra que van rebre els joves no estaven “justificats”, no s’ha pogut “identificar” quins dels acusats en va ser l'autor. La sentència també descarta el delicte contra la integritat moral que defensaven els advocats dels tres denunciants.

Van actuar “en compliment del seu deure”

El tribunal considera que l’actuació dels mossos dispersant la gent que hi havia a la plaça de Sants en el moment dels fets i seguint-los fins al portal estava “justificada” perquè els havien llançat objectes, encara que no se n’hagin pogut identificar els responsables. Per això la sentència aplica una eximent als dos agents condemnats, entenent que actuaven “en compliment del seu deure”, tal com demanava la defensa dels mossos.

Això fa que els jutges imposin als dos condemnats la pena més baixa per un delicte de lesions amb ús d’instrument perillós. L’advocada d’un dels joves, Anaïs Franquesa, considera “molt greu” que s’hagi aplicat aquest eximent als dos policies, ja que considera que en el judici va quedar “molt clar que la violència que van utilitzar contra les persones que hi havia al portal no era necessària ni proporcionada”. De fet, la mateixa sentència explica que els agents condemnats van colpejar el noi “quan ja estava en posició defensiva” i “sense oposar resistència”.

Franquesa també lamenta que els superiors del cos no hagin col·laborat a l’hora d’identificar els agents que van lesionar els altres dos joves i parla d’un “corporativisme mal entès”.

Una periodista de l’ARA que era al portal va ser testimoni dels fets. Una de les proves principals del cas en què el tribunal basa la sentència és, de fet, el seu testimoni i les imatges enregistrades i fotografiades per altres mitjans de comunicació.

stats