Societat 15/07/2017

Condemnat a dos anys de presó el mosso que va colpejar un ciclista durant les protestes de Can Vies

El tribunal considera que l'ús de la força va ser "desproporcionat i abusiu" i també el condemna a dos anys d'inhabilitació

Efe
3 min
Imatge del moment en què el mosso d'esquadra va colpejar l'orella del ciclista / ACN

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat un mosso d'esquadra a dos anys de presó i dos d'inhabilitació per colpejar al cap un jove, al qual va causar una ferida a l'orella amb la porra, en un dispositiu policial muntat per les manifestacions contra el desallotjament del centre okupa Can Vies. Al judici, el mosso va declarar que se li va desviar la porra.

Segons la sentència, avançada per l'agència Efe, l'Audiència condemna l'agent per un delicte de lesions, però en canvi l'absol del delicte contra la integritat moral perquè entén que, encara que la seva actuació va ser "sens dubte desproporcionada", no va incórrer en un "tracte degradant" cap a la víctima. La sala condemna també el mosso a indemnitzar amb 4.500 euros el jove per la "lògica afectació moral que l'episodi comporta per a ell i per a "qualsevol ciutadà agredit per un agent del qual s'espera precisament suport i protecció".

L'agent, amb 12 anys d'experiència en la unitat antiavalots dels Mossos, afrontava una petició de la fiscalia de tres anys de presó i quatre d'inhabilitació, mentre que l'acusació particular –representada per l'advocada Montse Fernández– i la popular –exercida pel centre Iridia per a la defensa dels drets humans– li demanaven sis anys de presó.

L'acusat formava part d'un dispositiu d'antiavalots que es va desplegar el 27 de maig del 2014 a la zona de plaça de Sants de Barcelona per assegurar l'ordre públic, després de diversos dies de disturbis en les manifestacions pel desallotjament de Can Vies. Segons el tribunal, "l'ambient a la plaça era pacífic, sense que hi hagués en aquell moment cap conat de violència", però els agents, seguint les ordres dels comandaments policials, van començar a dispersar a les persones que hi havia allà.

Quan els mossos portaven a terme la dispersió, va travessar la plaça amb una bicicleta José Ivan J.. Segons la sentència, un agent li va demanar que abandonés el lloc, però el jove es va quedar "immòbil". Una mosso d'esquadra li va propinar amb la defensa reglamentària "diversos cops a les extremitats inferiors". Va ser aleshores, diu el tribunal, quan el mosso acusat, Miguel Ángel P., va acudir "en reforç" de l'agent. La clau del cas és que la sentència assegura que "sense que hi hagués cap provocació" per part de la víctima, l'agent li va propinar "un fort cop al cap amb la seva defensa", que li va causar una ferida a la cara posterior del pavelló auricular esquerre que va necessitar sutura quirúrgica.

El tribunal assegura en la sentència que, després d'escoltar els testimonis i veure les fotografies del fet, no li va quedar "cap indici de dubte" que el mosso va picar al jove amb la intenció "directa de lesionar i colpejar la part alta del cos", cosa que està prohibida pels protocols policials sobre l'ús de la defensa. Segons l'opinió del tribunal, l'ús de la força per part dels agents "no va ser racionalment necessari per a la tutela dels interessos públics", ja que és "qüestionable" utilitzar-la per dispersar un ciutadà "llevat que es negui de manera contumaç a marxar del lloc".

De tota manera, la sala considera que en el cas de l'acusat l'ús de la força "va ser desproporcionat i abusiu, ja que no era en absolut necessari utilitzar la defensa o porra policial, amb summa força, colpejant a més a una part tan sensible com és el crani, per reprimir una actuació simplement molesta, quan la força pública estava en clara superioritat numèrica i física".

"Fins i tot encara que la víctima estigués agitada, la reacció policial no pot consistir en el recurs a la força bruta, ja que existeixen procediments per intentar calmar els ciutadans molestos i agitats, sense necessitat d'agredir-los de la manera que es va fer", insisteix el tribunal.

stats