Societat 05/04/2019

El conflicte per l'abocador industrial enfronta el Govern i Riba-roja d'Ebre

Calvet cessa per pèrdua de confiança el responsable de Territori a l'Ebre, que és l'alcalde del municipi

Ara
2 min
L'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antoni Suàrez, al centre de la imatge.

Riba-roja d'EbreEl conseller de Territori, Damià Calvet, ha cessat aquest divendres el director dels serveis territorials del departament de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre per "pèrdua de confiança", segons ha anunciat en un comunicat. Antoni Suárez és, també, l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, a la Ribera d'Ebre, que va autoritzar dijous la llicència d'obres per a la construcció al seu municipi d'un dipòsit de residus industrials no perillosos.

L'abocador ha tingut una forta oposició d'altres municipis de la zona i també del mateix executiu català. Els treballs començaran de forma "imminent" i han d'estar acabats abans del 17 de juliol, quan s'acaba la llicència mediambiental.

Dijous, el departament dirigit per Damià Calvet ja va requerir a l'Ajuntament de Riba-roja una còpia de l'expedient complet de la llicència d'obres, i va advertir que si el permís no s'adequa al pla especial urbanístic vigent emprendrà "les accions oportunes". Territori ja havia posat sota revisió la llicència ambiental en un intent d'evitar que el consistori riberenc concedís el permís d'obres.

Ara, i arran de l'aprovació de la llicència d'obres, l'executiu ha decidit cessar l'alcalde de Riba-roja del seu càrrec de director dels serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l'Ebre.

Les entitats ecologistes han felicitat la Generalitat per la decisió i han criticat que l'estratègia de Suárez sigui contribuir a que la comarca de la Ribera d'Ebre "basi el seu creixement" en la recepció de tones de residus industrials tant de la resta de Catalunya com de l'Estat.

Ecologistes de Catalunya ha recordat que el que l'abocador que es pretén posar en marxa seria el tercer al territori, després dels de Flix i Tivissa. "Seria una irresponsabilitat", han subratllat sobre l'obertura d'un tercer dipòsit de residus. "Com vol formar Riba-roja part d'una Reserva de la Biosfera amb aquesta mena de polítiques ambientals?", han preguntat en un comunicat.

stats