Societat 06/09/2018

El govern espanyol retira el recurs contra la llei catalana de sanitat universal

El Congrés aprova que el dret a la salut a Espanya torni a ser per a tots els ciutadans

Núria Martínez
2 min
La ministra de Sanitat, al Congrés

MadridLa salut torna a ser universal per a tots els ciutadans d'Espanya, tinguin papers o no. El Congrés ha aprovat el decret llei que fa tornar la sanitat universal amb els vots favorables de tots els grups menys el PP, i amb l'abstenció de Cs. El nou decret implica que els immigrants en situació irregular puguin rebre assistència sanitària en les mateixes condicions que els ciutadans amb papers espanyols, sense necessitat de justificar la seva residència a Espanya.

Després de l'aprovació del decret, el govern espanyol ha anunciat que retirarà el recurs contra la llei catalana de sanitat universal, tal com li reclamaven els partits independentistes per donar-hi suport. El cas és que, al matí, la ministra de Sanitat, Carmen Montón, encara parlava només de promeses, i a la tarda, durant la trobada que s'ha produït entre el secretari d’estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, el govern espanyol ja ha anunciat la retirada definitiva del recurs. “Resulta adequat procedir al desistiment del recurs d’inconstitucionalitat”, ha apuntat l’executiu espanyol, que ha afirmat que posaven en marxa els procediments per formalitzar la decisió al consell de ministres.

El 2015, per garantir la sanitat universal Catalunya ja va aprovar una norma que evitava l'exclusió del sistema sanitari dels immigrants sense regularitzar a Catalunya. A principis d'estiu, el TJSC va donar la raó al recurs presentat pel llavors govern de Rajoy i va deixar la llei sense efecte. El Parlament també va aprovar més tard una llei d'universalització sanitària, que el govern espanyol va acabar recorrent al Tribunal Constitucional, que també va acabar suspenent-la.

Davant de la promesa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha exigit aquest dijous a la tarda que el govern espanyol compleixi el seu compromís de retirar el recurs davant del TC. Vergés vol que coexisteixin la llei catalana amb el reial decret del govern espanyol que el Congrés de Diputats ha convalidat aquest dijous.

El decret aprovat aquest dijous al Congrés –que ja tenia el vistiplau del consell de ministres del 27 de juliol–, reverteix algunes de les normes de la reforma sanitària del 2012 del govern de Mariano Rajoy, que va retirar la targeta sanitària als sensepapers. Amb aquest canvi, la sanitat es converteix en un "dret de tota persona" i es torna a l'escenari d'universalitat que s'havia marcat el ministre assassinat per ETA Ernest Lluch.

Intentant marcar perfil social, el retorn de la sanitat universal va ser una de les promeses de Pedro Sánchez quan va arribar a la Moncloa. A finals de juliol, el consell de ministres ja va aprovar un decret per revertir la reforma de Rajoy. A partir de la convalidació del decret, els immigrants en situació irregular no hauran d'acreditar el període mínim d'empadronament de 90 dies per rebre assistència sanitària. A més, el decret estableix també que els immigrants irregulars només abonin el 40% del preu dels medicaments prescrits.

stats