Societat 22/10/2013

Respirar aire contaminat provoca deu vegades més morts que els accidents de trànsit

400.000 persones a l'any moren de forma prematura a Europa per culpa de la contaminació

Efe
2 min
Barcelona és una de les ciutats que incompleix la llei.

MadridUn 94% de la població espanyola respira aire malsà més enllà del que és tolerable per a la salut, el que es tradueix en 19.940 morts prematures a l'any, deu vegades més que les morts per accidents de trànsit. Aquestes dades es desprenen de l'estudi 'La qualitat de l'aire en l'estat espanyol el 2012", presentat aquest dimarts.

El passat dia 17, l'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer, membre de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va incloure la contaminació ambiental com un dels elements que causen càncer en humans, amb especial incidència en el cas del de pulmó, encara que també en el de bufeta. Els valors límit de contaminació (concentracions de contaminants durant un període de temps en un lloc determinat) són molt més exigents en el cas de l'OMS i més laxos si es pren com a referència la legislació europea.

D'acord amb l'informe, elaborat per Ecologistes en Acció amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat del ministeri de Medi Ambient, 44,1 milions d'espanyols respiren aire contaminat (94%) si s'apliquen els estàndards de l'OMS, una xifra que baixa fins als 17,3 milions (37%) si es té en consideració la directiva europea de qualitat de l'aire, actualment en procés de revisió.

400.000 morts a l'any

La mala qualitat de l'aire repercuteix en 400.000 morts prematures anuals en el territori de la Unió Europea. Els principals culpables de la situació són les partícules fines en suspensió que s'introdueixen en l'organisme, l'ozó troposfèric, el diòxid de sofre i el diòxid de nitrogen. En el cas específic de les partícules de 2,5 micres, les més perilloses per a la salut, s'hi suma el problema que hi ha poques estacions de mesurament que avaluïn i registrin aquest contaminant.

Multes

La Comissió Europea va iniciar el 2009 un procediment d'infracció contra Espanya per l'incompliment de la normativa sobre qualitat de l'aire, que està a punt d'arribar al Tribunal Europeu de Justícia i que podria donar lloc a elevades multes econòmiques. La infracció es refereix a la superació de nivells del diòxid de nitrogen (tubs d'escapament).

Ecologistes en Acció ha recordat que les principals vies d'actuació per rebaixar la contaminació passen per la disminució del trànsit, el foment del transport públic, l'adopció de millors tecnologies industrials i la reducció dràstica de la generació elèctrica per centrals tèrmiques.

stats