Societat 08/03/2020

Set morts a Madrid, el País Basc i l'Aragó eleven a 17 les víctimes pel coronavirus

El govern espanyol descarta per ara suspendre esdeveniments multitudinaris com les Falles

Laia Forès Ferré
4 min
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una imatge recent.

MadridLa mort de set persones més aquest diumenge eleva a 17 les víctimes del coronavirus a Espanya. A Madrid tres persones han mort en les últimes hores –tres homes de 73, 77 i 88 anys– i tres més al País Basc, en aquest cas dones de 92, 88, 87 anys. A mig matí, el govern aragonès ha notificat un altre decés, el d'un home de 85 anys a Saragossa. Les 17 víctimes tenen en comú que patien patologies prèvies i eren d'edat avançada.

En el conjunt de l'Estat els casos confirmats de contagi ja superen els 600, una xifra que suposa un increment del 20% respecte a dissabte, similar als augments dels dies anteriors. La regió de Madrid és la més afectada pel coronavirus, amb 202 casos. Segons el ministeri de Sanitat, hi ha dues comunitats autònomes que preocupen especialment per l'elevat nombre de casos en relació a la població: el País Basc, on se n'han registrat 102 casos, i la Rioja, amb 70 casos.

Tot i això, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que Espanya es manté en la fase de contenció del virus perquè en el conjunt de l'Estat no s'està donant una "transmissió generalitzada". És a dir que els focus de transmissió estan localitzats i hi ha pocs casos de contagis dels quals no se sàpiga l'origen. Amb tot, ja només queden dues comunitats autònomes sense cap cas detectat, Ceuta i Melilla, després que s'hagin contagi confirmat dos casos a Múrcia: una noia de 27 anys que havia viatjat a Madrid i un nadó de cinc mesos que també havia estat a la capital espanyola amb els seus pares.

Agents de la Guàrdia Civil, al municipi d'Haro, a La Rioja

A Haro, un municipi de 12.000 habitants de la Rioja, es concentren bona part dels 55 casos de coronavirus detectats a la comunitat autònoma. Són persones que van participar fa uns dies en un funeral a Vitòria i que estaran en aïllament domiciliari obligatori. Si dissabte les autoritats amenaçaven aquestes persones amb multes de fins a 600.000 euros si no respectaven l'aïllament, aquest diumenge agents de la Guàrdia Civil amb vestits especials per no contagiar-se han notificat oficialment casa per casa als afectats que han estat obligats a complir quarantena a casa seva.

Abans de l'inici de les manifestacions pel 8-M, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, havia fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania per no propagar el coronavirus i havia demanat a les persones que tinguin símptomes –tos o febre– que no participessin a les manifestacions. "Aquelles persones que presenten símptomes que no hi assisteixin, que es quedin a casa. Això és essencial", ha subratllat aquest diumenge en una roda de premsa.

En contra de la suspensió de grans esdeveniments

El ministeri de Sanitat, però, descarta per ara suspendre esdeveniments multitudinaris com les Falles de València o les processons de Setmana Santa, sobretot després de les mesures que ha pres el govern italià, que impedirà que persones procedents de les zones de risc viatgin a Espanya. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha subratllat que cal prendre mesures "equilibrades", tenint en compte el gran impacte que poden tenir, però ha deixat clar que si Sanitat considera que cal prendre mesures més contundents, "es prendran". En qualsevol cas, ha insistit, posar en marxa mesures de contenció en esdeveniments multitudinaris pot no tenir sentit en l'estadi de transmissió en què estem ara mateix: "Cancel·lar un esdeveniment sense tancar el metro, per exemple, no tindria sentit".

Davant les crítiques del personal sanitari, que en alguns hospitals asseguren que estan desbordats pels casos de coronavirus, Simón ha reconegut que en algunes comunitats autònomes –sobretot a Madrid i al País Basc– "hi ha pressió sobre els serveis hospitalaris", però ha assegurat que són casos concrets i que els governs autònomics estan fent esforços per gestionar la situació. Al País Basc, ha destacat el responsable del Centre de Coordinació, hi ha brots associats a personal sanitari "i això ha generat un estrès afegit".

El ministre de Sanitat ha descartat recórrer a contractacions extraordinàries de metges jubilats per fer front a la crisi sanitària. "A Espanya de moment tenim prou personal i recursos", ha dit.

Mesures al sector del transport

La reunió de la comissió de seguiment del coronavirus del ministeri de Sanitat d'aquest dilluns estarà presidida pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons ha anunciat Illa. A més, el consell de ministres de dimarts valorarà "mesures extraordinàries que tinguin a veure amb el transport", tot i que "sense precipitar-se" i "sempre amb criteris de proporcionalitat", segons ha assegurat aquest diumenge el ministre de Transports, José Luis Ábalos.

D'altra banda, el ministre de Sanitat ha avalat les mesures que ha posat en marxa Itàlia per aïllar les zones més afectades pel coronavirus, la regió de la Llombardia i 14 províncies més. Segons Illa, són mesures "molt dràstiques" però tenen el suport del govern espanyol. El ministre ha parlat aquest diumenge amb el seu homòleg italià per telèfon per traslladar-li "el reconeixement i suport a les mesures que estan prenent". Illa ha assegurat que "són mesures molt dràstiques" però ha dit que té "plena confiança que són correctes".

stats