Societat 18/09/2020

La Comunitat de Madrid confina per barris 850.000 persones

Permetrà sortir, però, per anar a treballar o a l'escola i limita les reunions a 6 persones

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, amb el vicepresident del govern regional, Ignacio Aguado, i el conseller de Salut, Enrique Ruiz Escudero.

MadridNomés cinc dies abans de la declaració de l’estat d’alarma, la Comunitat de Madrid va prendre la decisió dràstica de tancar totes les escoles i universitats. La notícia va deixar en estat de xoc la resta de l’Estat però ràpidament la resta d’autonomies van fer tres quarts del mateix. Amb la segona onada, la situació s’ha invertit. Mentre que Catalunya ha encapçalat les mesures de contenció del covid-19, també en període estival, el govern d’Isabel Díaz Ayuso ha limitat les restriccions. Primer per la poca detecció de rebrots -en part influïda per la falta de contractació de rastrejadors, segons els experts– i segon, per la manca de recursos sanitaris i el nul interès de la presidenta madrilenya per actuar amb celeritat si pot comportar un greuge per a l’economia. Amb la tornada de les vacances la situació s’ha fet insostenible, amb una incidència de contagis quatre cops més alta que la de Catalunya, i aquest divendres, després de dos dies caòtics dins del govern, Ayuso s'ha vist forçada a actuar amb una bateria de mesures que ja han generat una allau de crítiques: confinar per barris fins a 850.000 persones, un 13% de la població de la Comunitat de Madrid, que, segons el govern regional, concentra el 24% dels contagis de covid-19.

La Comunitat de Madrid confina per barris 850.000 persones

Es confirma així l’anunci que va avançar dimecres Salut Pública però que l’equip d’Ayuso va desmentir: a partir de dilluns a la nit i durant almenys dues setmanes es restringiran les entrades i sortides de fins a 37 àrees bàsiques de salut que afecten sis districtes de la ciutat de Madrid i set municipis més. Els ciutadans, però, podran moure’s lliurement per anar a treballar, a l’escola, al metge, per tenir cura de tercers persones o bé per raons de força major. També es tanquen els parcs i jardins d’aquestes zones, es redueixen els aforaments al 50% en tots els establiments, inclosos bars i restaurants, on se suprimeix el servei de barra i que hauran de tancar com a molt tard a les deu de la nit. Als llocs de culte només hi podrà haver un terç de l’aforament, i en les vetlles l’aforament màxim serà de deu persones en interiors i 15 en exteriors.

A la resta de Comunitat no hi haurà cap d’aquestes restriccions. Les terrasses podran continuar plenes i l’única limitació que engloba tota l’autonomia és que les reunions privades es redueixen de les deu persones actuals a només sis, en la línia del que ja va aprovar aquesta setmana la Rioja. De fet, no hi haurà cap modificació en la xarxa de transport públic.

Malestar al sud de la capital espanyola

La bateria de mesures ha aixecat polseguera per les àrees d’afectació, focalitzades sobretot al sud de la capital espanyola. Alguns dels barris que s’hauran de confinar són Vallecas, Carabanchel o Usera, així com municipis com Parla, Humanes i Fuenlabrada, amb incidències que superen els 1.000 casos per cada 100.000 habitants les últimes dues setmanes, el barem que el govern regional diu que ha establert per decretar els confinaments selectius. Contrasten amb la incidència en zones més acabalades com Salamanca o Chamberí, amb la meitat de casos o menys. L’única excepció de la divisió nord-sud són els confinaments puntuals a Alcobendas i San Sebastián de los Reyes, al nord.

Madrid és una ciutat fortament dividida per les desigualtats socials, amb un nord ric i un sud tradicionalment humil, amb barris que concentren molta densitat de població que diàriament es desplaça al centre i nord de la ciutat per treballar. “Vols que em confini quan torni a casa després de travessar tot Madrid en un metro atestat per netejar els teus carrers, per cuidar el teu pare malalt, per servir-te el menjar, per deixar-te el paquetet d’Amazon a sota la teva catifa”, ha retret a Ayuso en un comunicat la Federació Regional d’Associacions Veïnals de Madrid, que, amb altres entitats, ha convocat una àmplia manifestació davant la Puerta del Sol de Madrid per defensar la “Dignitat del sud davant la segona onada”.

El principal dubte ara és amb quina base legal es garantiran els confinaments. Està previst que Ayuso rebi el president espanyol, Pedro Sánchez, dilluns a la seu del govern regional. El PP vol que la Moncloa –que aquesta tarda s’ha afanyat a avalar la mesura– assumeixi també el desgast de la gestió de la segona onada. Ayuso, però, descarta tornar a aplicar l’estat d’alarma alhora que demana reformes legals per garantir que tothom compleixi la quarantena a casa. La promesa és fer un milió de tests ràpids la setmana que ve a les zones més afectades. “Si no tanquem correm el risc que es traspassi a tot Madrid. Estem a temps d’evitar-ho”, ha dit aquesta tarda en una roda de premsa. Per al president de la Generalitat, Quim Torra, només hi ha una solució: que es confini tot Madrid, com a nucli irradiador de tot Espanya. Ayuso no en vol sentir a parlar.

stats