Societat 06/10/2020

Salut permet obrir les discoteques i sales de concerts per reduir els 'botellons'

Els locals poden tornar a funcionar a partir d'aquest dimecres sense pista de ball fins a les tres de la matinada

Pau Esparch
2 min
Ambient nocturn de la Vila Olimpica

BarcelonaLa Generalitat ha aprovat que les discoteques, sales de concerts i altres locals d'oci nocturn puguin obrir a partir d'aquest dimecres sense pista de ball fins a les tres de la matinada. L'hora límit d'admissió de clients serà a les dues de la matinada. La decisió s'ha pres, segons ha argumentat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per reduir els botellons. "L'oci regulat ens ajudarà a disminuir aquest oci no tan regulat", ha al·legat Argimon, que també ha confiat que així millori la traçabilitat dels casos en cas que es produeixin contagis de covid-19, perquè els establiments hauran de tenir un registre d'assistents. "No hem de pensar que reobren les discoteques amb l'activitat de ball perquè això és una línia vermella", ha deixat clar el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado.

La nova normativa, que entrarà en vigor aquest dimecres una vegada s'hagi publicat al Diari Oficial de la Generalitat, permet que tornin a funcionar tots els establiments amb llicència de discoteca, sala de ball i sala de festes. Els locals havien quedat tancats des del 24 de juliol per ordre del Govern amb l'objectiu de frenar els casos de covid-19 a Catalunya. Durant tot l'estiu el sector de l'oci nocturn i les sales de concerts han reclamat poder tornar a aixecar la persiana perquè està en risc la seva viabilitat. Com va avançar l'ARA fa una setmana, finalment s'ha preparat aquest canvi que permetrà que tornin a obrir amb diverses condicions.

D'entrada, l'aforament dels establiments d'oci nocturn estarà limitat al 50% i la pista de ball haurà d'estar ocupada per taules i cadires o només cadires. En cas que no hi hagi ni taules ni cadires, la pista de ball haurà d'estar tancada al públic. Els locals hauran de programar actuacions en directe i el públic haurà de portar mascareta mentre no estigui consumint. També s'ha de mantenir el metre i mig de distància de seguretat a la barra i també a les taules o agrupacions de taules, que podran tenir un màxim de sis persones. Segons el secretari general de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), Joaquim Boadas, el funcionament serà similar al que es va aplicar al juny i fins al 24 de juliol, quan els establiments ja podien obrir i també estava prohibit ballar-hi.

"No se soluciona el problema"

Per això, Boadas ha lamentat que els locals s'hagin quedat dos mesos i mig tancats quan després s'ha reconegut que no havien sigut "el problema dels contagis". Malgrat tot, s'ha queixat que amb la reobertura "no se soluciona el problema" del sector. En el mateix sentit s'ha pronunciat una altra patronal de l'oci nocturn, la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon), que ha expressat que el canvi "és realment insuficient perquè no permet a les discoteques i sales de concerts fer la seva activitat".

stats