Societat 06/05/2020

Torna a augmentar el nombre de morts per coronavirus a tot l'Estat: 244 víctimes en les últimes 24 hores

Espanya ja supera els 220.000 contagis, tot i que se n'han registrat menys que aquest dimarts

Mireia Esteve
4 min
Una infermera en una UCI del Clínic durant la crisi del covid-19.

BarcelonaTorna a augmentar el nombre diari de víctimes mortals. El govern espanyol ha elevat fins a 25.857 el nombre de defuncions després que en les últimes 24 hores hi hagi hagut 244 morts. El nombre de contagis se situa en 220.325, 685 més que aquest dimarts. Pel que fa al nombre de persones curades, fins ara el ministeri de Sanitat n'ha comptabilitzat 126.002, 2.516 en les últimes 24 hores. Una xifra que, com ahir, inclou les altes hospitalàries i també les persones a les quals s'ha fet un test d'anticossos i se'ls ha detectat que ja han superat la malaltia.

En les últimes hores, segons les dades fetes públiques pel govern espanyol, també han augmentat les persones hospitalitzades i les que han ingressat a l'UCI. Si aquest dilluns el ministeri notificava 21 nous ingressos a l'UCI, aquest dimecres la xifra ha augmentat fins a 51. Però la xifra que més ha augmentat és la de persones hospitalitzades, que ha passat de 394 dilluns a 857 aquest dimecres. De tota manera, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat que la tendència va "en la línia" dels últims dies.

Els contagis de les últimes 24 hores notificats pel ministeri de Sanitat no concorden -com des de fa dies- amb la resta del total de casos d'ahir i d'avui. Simón ho ha tornat a atribuir a un retard en la notificació de casos de comunitats com Madrid. Ara bé, hi ha una dada que crida l'atenció, perquè els casos notificats de coronavirus en les últimes hores són 685, un nombre que també inclou, en principi, els sanitaris contagiats, que aquest dimecres el ministeri ha xifrat en 802. Segons Simón, la xifra de sanitaris és més alta que el total de casos d'avui perquè "la gran majoria" dels notificats són sanitaris que han donat positiu però que són casos "passats o asimptomàtics".

Llistat actualitzat de símptomes

Aquest dimecres -a tot estirar dijous- és l'últim dia que tenen les comunitats autònomes per presentar les sol·licituds per passar de la fase 0 a la 1 a partir de dilluns. Simón no ha detallat quines comunitats autònomes han presentat les seves peticions, però sí que ha dit que el comitè tècnic que s'encarrega d'avaluar cada cas -format per 12 persones, de les quals no ha volgut revelar els noms per evitar "pressions"- ja hi està treballant. "No puc donar informació, encara", ha dit, i ha recordat que les comunitats autònomes han de fer les sol·licituds tenint evidències que poden ser acceptades pel ministeri de Sanitat. "L'objectiu no és que es facin sol·licituds per denegar-les", ha afirmat. En aquest sentit, l'última paraula la té el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ja s'està reunint amb les comunitats autònomes per avaluar cada cas, ha dit Simón.

El portaveu de Sanitat també ha admès que els indicadors sobre casos nous poden canviar a mesura que avanci la desescalada. Ha dit, per exemple, que potser en un inici serà imprescindible conèixer els nous casos, però que al cap d'uns dies "un indicador d'interès" serien els casos possibles o els casos sospitosos als qual es fa la prova i surt positiva. De tota manera, no ha especificat quin indicador serà més útil en cada fase. El que sí que ha volgut fer és enviar un missatge de prudència a la ciutadania, especialment als joves, perquè surtin al carrer respectant les normes. Simón ha dit que un rebrot seria "terrible" i ha avisat que els professionals sanitaris "no podran aguantar una situació similar" a la viscuda.

De cara a la setmana que, el ministeri de Sanitat vol posar en marxa el seu pla per a la detecció precoç de covid-19 a través dels centres d'atenció primària (CAP), que haurien de fer les proves PCR a pacients amb símptomes en un màxim de 24 hores. Sobre aquesta qüestió, Simón ha explicat que el govern espanyol té previst fer públic un document amb un llistat actualitzat i més específic dels símptomes compatibles amb un quadre de coronavirus. "Es busca una nova definició dels casos", ha afirmat Simón, per donar més eines als professionals d'atenció primària a l'hora de decidir a qui fer les proves PCR i aïllar els casos positius, així com els seus contactes. Simón ha dit que està previst que entre aquesta tarda i demà es faci públic el llistat, que inclourà els símptomes que ja es coneixien com febre, mal de coll o tos, a més de la pèrdua de l'olfacte o la diarrea.

El virus ja circulava a finals de febrer

En la roda de premsa d'aquest dimecres, Fernando Simón també ha explicat que segons els estudis que s'han anat elaborant en les últimes setmanes, és probable que el virus ja circulés a Espanya durant l'última setmana de febrer. El director del comitè tècnic ha explicat que en la corba de contagis de la grip no es va detectar "res estrany" fins a finals de febrer i, en aquest sentit, ha obert la porta a la possibilitat que això demostri que el coronavirus ja circulava a Espanya, tot i que els primers casos que es van detectar van ser importats. "Si hi va ser, no va generar un brot detectable en aquell moment", ha afirmat Simón, que ha admès que si el covid-19 ja era present a l'Estat a finals de febrer, va passar "desapercebut".

stats