Prova de foc al transport públic per garantir la protecció dels viatgers

L'Estat envia 1,7 milions de mascaretes a Catalunya amb l'encàrrec que les reparteixi Protecció Civil

MARIA GARCIA/ELENA FREIXA/OT SERRA

1.714.000. És el nombre de mascaretes que el govern espanyol ha anunciat que ha enviat a Catalunya perquè es distribueixin entre els usuaris del transport públic que hagin d'anar a treballar a partir de dimarts. Però l'enviament no especifica els criteris que prevaldran per entregar-les, en quins punts de la xarxa de transport es podran trobar o com s'evitarà la picaresca que algú pugui agafar-ne dues o més unitats. La falta de concreció en aquestes instruccions bàsiques ha motivat les crítiques del president de la Generalitat, Quim Torra, i d'altres homòlegs durant la trobada d'aquest diumenge amb el líder de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez.

Els representants polítics han lamentat que l'executiu espanyol ha dictat la mesura però ha traspassat a Protecció Civil la responsabilitat de posar-la en pràctica sense especificar com. A Catalunya ja estan elaborant un pla i dilluns en donaran els detalls de cara al funcionament del primer dia laborable de després de Setmana Santa.

Sánchez assegura que els experts avalen reprendre l'activitat i demana "desescalar la tensió política"

Concretament, l'Estat ha entregat 1,2 milions de mascaretes a Barcelona, 180.000 a Tarragona, 172.000 a Girona i 98.000 a Lleida, segons consta a la nota de premsa on s'especifica que han de ser per als treballadors "que no puguin teletreballar ni desplaçar-se en vehicle particular, a peu o bicicleta i hagin d'utilitzar mitjans de transport públic amb una important afluència de persones". Paral·lelament, l'Estat informa que es reforçarà la presència de forces i cossos de seguretat als autobusos i a les estacions de trens i metro per "realitzar les comprovacions pertinents per garantir que els moviments siguin només els permesos pel decret d'alarma".

Crítiques per la falta d'informació

"No sabem com es repartiran, ni qui, ni on, ni amb quins criteris. No ens han dit res", ha retret el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha subratllat que la crítica ha estat compartida per altres presidents de comunitats autònomes. "Preguntin a tots els presidents, ningú en tenia ni idea", ha recalcat.

De fet, la primera informació referent al repartiment de les mascaretes al transport públic que ha arribat del ministeri de l'Interior ha sigut la nota de premsa del migdia. L'encàrrec a Protecció Civil és que coordini la distribució que es farà amb els efectius dels cossos policials i d'emergències que es dictin des de la Generalitat.

El Govern aprovarà aquesta tarda mesures pròpies "per salvar vides" davant la fi del confinament total

Els Mossos d'Esquadra treballen en paral·lel en un dispositiu per desplegar dimarts i donar compliment a l'ordre de vigilar que es respectin les mesures per evitar contagis per coronavirus, especialment que es mantingui la distància de seguretat d'entre un metre i mig i dos metres entre els usuaris del transport públic.

Per intentar calcular com s'han de distribuir les mascaretes i quants efectius es necessitaran a partir de dimarts, Protecció Civil ja ha començat a demanar als diferents operadors de transport públic una previsió del nombre de passatgers en determinades estacions de la xarxa. Segons assenyalen fonts dels operadors de transport, "el moment crític seran les hores punta", perquè serà llavors quan es veurà clar si el nombre d'usuaris i l'oferta de transport "permet complir les mesures de distància de seguretat dictades".

Les mateixes fonts reconeixen que el càlcul de l'aforament és més senzill de fer en el cas dels autobusos però més complicat en els viatges ferroviaris, en què pugen i baixen passatgers constantment i en més quantitat. La dada més fiable de l'afluència seran les validacions dels viatges que es reactiven dimarts i han de permetre "veure si cal ajustar l'oferta" o si el nombre de viatgers "creix al llarg de la setmana", segons les mateixes fonts.

Per garantir que es respecten les distàncies de seguretat entre usuaris, la conselleria de Territori ha augmentat l'oferta de transport públic, que estava reduïda als mínims des de feia dues setmanes. Així, a partir de dimarts, a l'àrea de Barcelona, els operadors ferroviaris i d'autobusos tindran una oferta d'entre el 40% i el 65% del valor habitual en un dia feiner, amb un reforç que pot arribar al 70% durant les hores punta i en les línies més concorregudes. A la resta del territori català, l'oferta de transport públic interurbà –ferroviari i per carretera– s'incrementarà fins al 60%.

La "prova de foc" a Madrid 

Per intentar preveure el que pot passar dimarts a Catalunya, els operadors de transport seguiran de prop com es desenvolupa la tornada a l'activitat en altres punts de l'Estat on dilluns és laborable i, per tant, ja es començaran a repartir les mascaretes. Llocs com Madrid seran "una prova de foc" per fer-se una idea del que pot passar dimarts a Catalunya", reconeixen.

Quins tipus de mascareta hi ha i com me l'he de posar i treure?

Precisament un dels territoris on dilluns és laborable és la comunitat de Madrid, que dilluns començarà a repartir les mascaretes entre els treballadors que utilitzin el transport públic. Però el mecanisme també ha estat en discussió durant el dia d'avui. Fonts de la conselleria d'Interior de la Comunitat de Madrid expliquen a l'ARA que en una reunió al matí han proposat a la delegació del govern espanyol a Madrid que sigui l'exèrcit qui faci el repartiment per així no posar en "perill" el subministrament a residències de gent gran que fan agents de policia local i de Protecció Civil.

A la tarda el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, ha enviat una carta –a la qual ha tingut accés l'ARA– amb les instruccions i sol·licita l'ajuda de policies locals i d'agrupacions de Protecció Civil de 6 h a 9 h del matí en tota la xarxa de metro, de rodalies Renfe i d'autobús, amb l'excepció dels 16 punts de més concurrència, on qui se n'ocuparà serà la Policia Nacional. Des de la Comunitat de Madrid es queixen per la poca concreció, perquè no s'hagi previst cap dispositiu per a la tarda i per la "incapacitat d'haver esbossat un pla logístic" per al repartiment de mascaretes.