SUCCESSOS
Societat 25/12/2012

El cotxe bomba al Paradise el va posar una xarxa de prostitució

Els Mossos creuen que els encaputxats que van deixar la bomba al Paradise són els mateixos que fa uns dies van llançar-hi explosius. Tot apunta a rivalitats entre bandes de proxenetes o prostíbuls.

Elisabet Escriche
2 min

LA JONQUERA.Un grup organitzat, que podria estar vinculat amb xarxes de prostitució que treballen a l'Alt Empordà, és qui va col·locar el cotxe bomba diumenge a la nit al prostíbul més gran d'Europa, el Paradise, de la Jonquera, que va obligar a desallotjar mig miler de persones. Aquesta és la principal hipòtesi amb què treballen els Mossos d'Esquadra, que estan convençuts que els autors dels fets són els mateixos que fa dues setmanes van llançar dos explosius al bordell. Segons fonts pròximes al cas, tot apunta que el motiu d'aquests atacs seria la rivalitat entre xarxes de proxenetes o entre prostíbuls de la zona, ja que l'obertura del Paradise -l'any 2010- els ha fet perdre clientela i algunes de les treballadores, que ara exerceixen al macrobordell.

La policia va analitzar ahir l'artefacte, que contenia un quilo d'explosiu TNT o dinamita i dues bombones de butà per incrementar-ne la potència. La bomba era a l'Opel Astra que dos individus encaputxats i armats amb subfusells van aparcar just davant del Paradise. Ells mateixos, abans de fugir amb un Porsche Cayenne, van ser els que van alertar a crits que el vehicle estava ple d'explosius i que esclataria. El porter del local va trucar a la policia, que ràpidament va establir un perímetre de seguretat i va desallotjar unes 500 persones, entre les que hi havia al prostíbul i als diferents locals del polígon.

Efectius dels Tedax, amb l'ajuda d'un robot, van necessitar més de cinc hores per localitzar i desactivar els explosius. Cap a les tres de la matinada la zona va recuperar la normalitat. La policia científica va estar ahir recollint proves del totterreny amb què van fugir els encaputxats -que, igual que el cotxe bomba, era robat- i que va ser localitzat, totalment calcinat, poques hores després al peu de la carretera GI-602 a Capmany.

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, deixa clar que el poble "està tip" dels problemes de seguretat que està generant el macroprostíbul i adverteix que el consistori farà tot el possible per intentar-lo tancar. De moment, però, admet que ho té complicat perquè els dos incidents que s'hi han produït en les últimes dues setmanes han passat fora del local. "Em sento impotent perquè es podria ordenar el seu tancament si hagués passat alguna cosa a l'interior", explica.

L'alcaldessa té previst reunir-se, després de les festes de Nadal, amb representants de la conselleria d'Interior per buscar una solució. "No permetrem que hi hagi un tercer incident", va deixar clar. La Generalitat s'ha compromès a revisar que tot el procediment de construcció del macroprostíbul s'hagi fet de manera legal i que tingui tots els papers en regla. Alhora li reclamarà que reforci la seva seguretat.

El municipi sempre s'ha mostrat en contra del local. De fet, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar l'Ajuntament a donar la llicència als seus promotors l'any 2009, tot i que tres anys abans s'havia aprovat una ordenança a la localitat que prohibia la instal·lació de prostíbuls a menys de tres quilòmetres d'un altre. El TSJC va argumentar que el permís es va concedir abans que s'aprovés la normativa.

stats