Culpable per unanimitat l’assassí de la nena de Vilanova

Els membres del jurat també consideren que va violar la menor

3 min
L’assassí confés de la nena de Vilanova i la Geltrú entrant al bloc de pisos on van tenir lloc els fets, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL’autor confés del crim de la Laia, la nena de 13 anys que va matar el juny del 2018 a Vilanova i la Geltrú, és culpable d’assassinat i agressió sexual. El jurat popular ha enllestit el veredicte en poc més de 24 hores, perquè només feia un dia que s’havia tancat per debatre les preguntes que havia de respondre. Els nou membres, cinc homes i quatre dones, han arribat a un acord unànime: consideren que l’home va assassinar la menor sense que es pogués defensar i que també la va violar. Els pròxims dies el jutge que ha presidit el jurat haurà de redactar la sentència i dictar una pena. Amb el veredicte del jurat, es pot aplicar la petició de la Fiscalia i l’acusació particular –que representa la família de la nena–, que volen una condemna a presó permanent revisable.

El jurat havia de dir si la pena havia de ser per assassinat o homicidi i si havia d’incloure l’agressió sexual. En el judici, que ha durat una setmana i mitja, han sentit els testimonis de la família, els veïns, els Mossos d’Esquadra, els forenses i l’últim a declarar va ser l’acusat perquè així ho va demanar. Els membres del jurat no s’han cregut la versió que va exposar Juan Francisco López Ortiz, de 45 anys, que va argumentar que estava “drogadíssim” i pensava que havia entrat un lladre al pis dels seus pares, on vivia després d’haver tornat de la Xina. Va assegurar que va tenir “una lluita” amb una “ombra” que no identificava que fos una menor. L’home va negar haver-li tocat els genitals, i quan li van demanar per què la nena estava mig despullada, ho va atribuir al “forcejament” i al fet d’haver-la posat en un armari.

L'acusat, a l'esquerra, durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

Però el jurat conclou que López no estava sota la influència de l’alcohol ni de les drogues en el moment que va assassinar la menor. Segons el veredicte, la nena no va entrar voluntàriament al pis sinó que va ser l’autor qui la va obligar a accedir-hi. A més, consideren que ell va ser conscient del que feia i que va violar la menor perquè el cadàver estava sense pantalons. Quan López va declarar en el judici, durant el qual en cap moment es va mostrar penedit, va aprofitar per opinar que “s’havia demostrat” que no havia agredit sexualment la nena perquè els forenses no havien sigut clars a l’hora de valorar-ho. En canvi, el jurat justifica que l’home va treure els pantalons a la nena per violar-la. Els únics punts en què no hi ha hagut unanimitat –un dels membres hi ha votat en contra– són que la mort va ser per asfíxia i amb acarnissament.

“Tancat per salvar altres nens”

Després de conèixer el veredicte, la mare de la Laia s’ha mostrat “satisfeta” amb l’acord del jurat, així com amb la feina de la fiscal i el seu advocat. “Avui la Laia ha sigut una princesa que ha tancat el drac. No l’ha matat perquè ella no mata. I l’ha tancat per salvar els altres nens. Una princesa valenta el dia de Sant Jordi”, ha assegurat. La Fiscalia i l’acusació particular demanen que la condemna de l’Audiència de Barcelona, a part de presó permanent revisable per l’assassinat amb traïdoria, acarnissament i delicte sexual, afegeixi 10 anys més de presó per l’agressió sexual a una menor de 16 anys.

stats