La lava del Cumbre Vieja arriba per segon cop al mar

El volcà s'empassa gairebé mil hectàrees i 2.600 edificacions en 51 dies d'erupció

ARA
3 min

BarcelonaAmb 52 dies de diferència, l'orografia de l'illa de La Palma ha canviat dues vegades. La lava del volcà Cumbre Vieja va formar un nou delta la primera vegada que va arribar al mar. En les últimes hores n'ha començat a formar un segon a la platja de Los Guirres, després que una nova colada hagi tornat a abocar lava a l'oceà. Malgrat tot, els experts consideren que aquest cop el magma té més camp per córrer i que no acabarà formant una fajana (així és com denominen els canaris els deltes de lava) de tanta magnitud com la primera, que està just al costat d'aquesta segona.

El volcà comença a donar els primers símptomes que l'erupció ha entrat en una fase "més estable", tot i que, de moment, es fa difícil albirar la fi de l'activitat, segons la directora a les Canàries de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), María José Blanco. Per començar a veure el final, l'estabilitat s'ha de mantenir "durant un cert temps" i fins i tot disminuir "de manera gradual i mantinguda" en tots els paràmetres: sismicitat, deformació, tremor i emissió de gasos.

Els experts adverteixen que s'està detectant un esgotament de les aportacions del magma a més profunditat i que el volcà té menys capacitat per alimentar l'erupció. Un d'aquests indicis és la tendència descendent en la relació carboni/sofre o la sismicitat i un senyal de tremor volcànic "baix", així com una tendència descendent pel que fa a la deformació del terreny.

El nou delta que està formant la lava del Cumbre Vieja, en una imatge del ministeri de Transports cedida a Efe.

Més de 2.500 edificacions destruïdes

En les últimes 24 hores la superfície afectada per l'erupció ha augmentat en gairebé 3,5 hectàrees i ja són més de 994 les que han desaparegut sota la gruixuda capa de cendra i magma. En vuit setmanes d'activitat volcànica han quedat totalment destruïdes 2.595 edificacions, segons els càlculs del satèl·lit europeu Copernicus, i 127 més han patit desperfectes parcials, a més de 75 quilòmetres de carreteres desaparegudes i que els tècnics intenten substituir per noves vies per connectar zones de l'illa que ara per ara estan aïllades.

Precisament aquest dimarts, en un acte presidit per la ministra de Transports, Raquel Sánchez, s'han lliurat els primers 46 habitatges a famílies de l'illa que han perdut la seva residència habitual al municipi de Tazacorte, dins de la zona zero de l'erupció. Aquest mes es confia tenir-ne a punt 12 més, i l'alcalde de la localitat, Juan Miguel Rodríguez, ha anunciat que disposa de terrenys per cedir-los a l'executiu canari perquè se'n puguin construir 148 més. En total hi ha 6.800 persones evacuades.

D'altra banda, la Direcció General de Seguretat i Emergències del govern de les Canàries ha donat per finalitzat l'episodi de qualitat de l'aire extremadament desfavorable per la concentració de partícules en suspensió de mida inferior a deu micres en cinc municipis de La Palma —Los Llanos de Aridane, El Paso, Puntagorda, Tijarafe i Tazacorte—, que ha passat a considerar-se desfavorable. Els últims valors mesurats oscil·len entre els 50 i els 100 micrograms per metre cúbic, davant de les superacions diàries del valor de 150 micrograms des del 2 de novembre, associades a les emissions del Cumbre Vieja. Amb tot, el govern autonòmic recomana a la població de l'illa reduir les activitats prolongades i enèrgiques a l'aire lliure i traslladar-les en zones interiors, o bé esperar que millorin les condicions.

stats