Els ingressats per covid tornen a superar els 500 llits

A les UCI encara no es noten els brots de Sant Joan

3 min
Infermers de la UCI covid a la primera planta del mòdul polivalent del Germans Trias i Pujol atenent una pacient sedada de covid.

BarcelonaJa fa dies que els metges parlen de la cinquena onada de covid a Catalunya i a mesura que passa el temps les dades els donen la raó. Segons les últimes xifres del departament de Salut, els ingressats per covid als hospitals han tornat a superar els 500 llits. Ara hi ha 522 pacients ingressats, 123 dels quals a les UCI. Per trobar una situació semblant del nombre d’ingressos s’ha de recular tres setmanes, fins a mitjans de juny. Però els brots de contagis que s’associen a la revetlla de Sant Joan han capgirat la tendència i es fan notar en els ingressats als hospitals, que encara no tenen tant d'impacte a les UCI.

Després de l’advertència que han deixat les dades d’aquest cap de setmana, es preveu que la setmana vinent els contagis greus de Sant Joan quedin reflectits del tot a les xifres: “Seran molt importants per veure els efectes de la variant Delta sobre el percentatge d’hospitalitzacions”, anticipen des del BIOCOMSC. Els indicadors del covid no són bons a Catalunya perquè la taxa de contagi (Rt) –la velocitat de reproducció del virus– continua disparada i s’ha situat a 2,50. Això significa que cada contagiat, de mitjana, infecta dues persones i mitja. En conseqüència, el risc de rebrot s’ha enfilat fins a 679 punts.

El nombre de nous contagis també es manté elevat i el percentatge de les proves que es fan que donen positiu continua molt per sobre del 5%, que és el límit que fixa l’OMS per dir si el virus circula més de pressa del que es detecta. Pel que fa a l’edat mitjana dels contagis, en aquest cas es manté en descens: ja és de 26,4 anys a Catalunya. Per tant, el gruix dels nous positius es concentra en els joves d’entre 16 i 29 anys, que són els últims que han pogut començar a demanar hora per vacunar-se.

El 40% amb la pauta completa

Mentre els contagis de covid no s'aturen, el ritme de vacunació tampoc perd el pols. Les dades de Salut deixen clar que falta ben poc per arribar al 40% dels catalans amb la pauta de vacunació completa. Ara a Catalunya hi ha 4.290.340 persones amb una dosi –inclosos els vacunats amb Janssen, d'una sola dosi– i 2.783.466 persones amb les dues.

Salut també ha informat que fins ara els catalans s’han descarregat 1,4 milions de certificats covid que permeten viatjar dins la UE: 1.353.780 certificats són de vacunació –persones amb la pauta completa– i 37.421 de recuperació. Precisament, el de recuperació és polèmic perquè no es dona a les persones que han passat el covid els últims sis mesos i van ser diagnosticades amb un test d’antígens. Després d’un embolic, el departament finalment va dir que “per estricta directiva europea” el test d’antígens “no té validesa”. Les persones afectades, doncs, han d’esperar sis mesos des que van ser diagnosticades per poder-se vacunar i llavors rebran el certificat de vacunació.

Repercussió de la variant Delta

Amb les últimes xifres, el BIOCOMSC valora que Espanya se suma al Regne Unit, Finlàndia, Noruega, Islàndia i Portugal, que són els països que ara tenen el creixement més important del covid: “La presència de la variant Delta és probablement una de les claus, al costat de la falta d’immunització de la població jove i la socialització en entorns de risc”.

Malgrat tot, en la mateixa anàlisi el BIOCOMSC apunta que el nivell de vacunació actual “permet un desacoblament extremadament fort” entre la tendència dels contagis i el nombre de defuncions. També la corba d’hospitalitzacions està “desacoblada” dels casos “de manera important, però no tan forta com amb les defuncions”. Això fa que l’increment dels positius “sí que pot dur a pujades importants d'hospitalitzacions”.

stats