Societat 28/06/2017

El Parlament aprova la llei de regulació dels clubs cannàbics

La proposició rep el suport dels grups de Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, CSQP i la CUP, mentre que el PP hi vota en contra

Pau Esparch
2 min
El Parlament aprova la llei de regulació dels clubs cannàbics

BarcelonaEl ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda la proposició de llei sobre la regulació dels clubs cannàbics, fruit d'una ILP que es va començar a tramitar la legislatura anterior. La llei ha rebut el suport dels grups de Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, CSQP i la CUP, mentre que el PP hi ha votat en contra i el diputat no adscrit Germà Gordó s'ha abstingut. El debat ha començat amb la intervenció del doctor David Pere Martínez, en representació de la comissió promotora, que ha defensat que aquesta regulació "és un avenç de la societat per fomentar l'estat de dret", i ha apuntat que es tracta d'una realitat "innegable".

Ha concretat que aquesta llei estableix les condicions d'ingrés a les associacions de cànnabis, com per exemple ser major d'edat, o bé les quantitats màximes de producció dels clubs (de 150 quilos per any). També ha afegit que la legalització "no implica l'augment del consum". "El control de l'oferta estarà ben regulat; no es desviarà a terceres persones ni se'n farà un ús inadequat", ha destacat Martínez.

La diputada de Junts pel Sí, Alba Vergés, ha remarcat que la llei ha sorgit de la voluntat dels ciutadans, ja que ha prosperat a través d'una ILP. Vergés, que també ha estat relatora d'aquesta ponència, ha considerat que la societat demanava una regulació "amb aquesta ambició". La diputada de Ciutadans, Noemí de la Calle, ha destacat l'ús terapèutic del cànnabis com "una de les medicines més antigues de la humanitat".

Tot i això, De la Calle ha lamentat que la llei entri en contradicció amb una norma superior. Per això, ha valorat que "per respecte a la legalitat vigent", aquesta regulació s'hauria hagut d'impulsar des del Congrés dels Diputats i no des del Parlament.

El mercat negre

El diputat del PSC, Raúl Moreno, ha remarcat que les associacions de cànnabis conformen una "realitat present". "Hi ha més de 400 clubs a tot Catalunya i 150 a Barcelona", ha detallat Moreno, que ha subratllat que regular és "el millor mecanisme per endreçar i controlar". "No fer-ho significa deixar via lliure al mercat negre", ha manifestat el diputat socialista. Ha ressaltat que "sembla absurd continuar una política prohibicionista", quan les actuacions policials no poden aturar aquest mercat.

En aquesta línia, el diputat de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Albano Dante Fachin, ha valorat que aquesta regulació demostra que els reptes de la societat "es resolen mirant-los a la cara". Fachin ha rebutjat que la llei "topi" amb altres instàncies, com el Tribunal Constitucional. En canvi, el diputat del PP, Alberto Villagrasa, ha lamentat que el consum de droga "es vegi normal". Ha afegit que es tracta d'una regulació que comet "els mateixos errors" que amb el tabac i l'alcohol. "Barreja el consum d'oci de cànnabis amb el consum terapèutic", ha considerat Villagrasa.

També ha dit que la llei dels clubs cannàbics "no tindrà gaire recorregut", perquè ha destacat que "xoca" amb el Codi Penal. Per la seva part, el diputat de la CUP, Sergi Saladié, ha defensat que aquesta regulació "ve del carrer" i que dona resposta a les necessitats dels consumidors.

stats