El doble tràngol de la víctima de la violació múltiple de Sabadell

El fiscal l’interromp en la seva declaració al judici per demanar-li detalls

3 min
Unes 4.000 persones s'han concentrat a Sabadell per mostrar el rebuig a la violació múltiple

BarcelonaUna de les queixes més repetides de les víctimes d’agressions sexuals és la revictimització: que el tràngol continuï als tribunals pel tracte que reben en el procés judicial. El que ha passat aquest matí en un judici de l’Audiència de Barcelona n’és un exemple. La víctima de la violació múltiple del febrer del 2019 en una nau abandonada de Sabadell ha hagut de passar no només pel tràngol d’haver de declarar de nou en seu judicial i a escassa distància dels acusats –separats per una mampara– durant una hora, sinó també d’haver de superar un interrogatori del fiscal, que l’ha interromput constantment per demanar-li detalls d’una manera gens empàtica. Malgrat que l’explicació de la noia, que llavors tenia 18 anys, ha sigut clara –el jutge que presideix el tribunal ha reconegut que ha fet “un relat lineal”– tant el fiscal com una advocada dels acusats han fet preguntes per qüestionar-la.

El primer a intervenir en la declaració de la víctima ha sigut el fiscal Eduardo Gutiérrez, que no ha parat de repetir la frase “Perdoni que la interrompi” seguida de diverses preguntes, com ara: “N’està segura?”, “Ara ho té clar?”, “Va intentar escapar-se?”, “Com l’agafava?”, “Com entenia que discutien?”, “Hi havia algú dormint?” El fiscal s’ha referit a les agressions sexuals com a “succés” o “episodi”, en un interrogatori que semblava que volgués posar en dubte la noia, com si fos una acusada. Ella ha recordat que aquella nit celebrava un aniversari amb uns amics en un bar de Sabadell i que en una altra taula hi havia uns homes magribins, que no coneixia, que li feien comentaris masclistes. Quan va sortir, després de caminar pocs metres en solitari, al Mercat Central de Sabadell un dels homes del bar la va assaltar, li va fer petons de manera violenta i li va posar els dits a la vagina.

Els quatre acusats, als laterals, aquest matí durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

“Estava bloquejada. Tenia molta por”, ha descrit la víctima, que ha afegit que tot i que va demanar a l’home que la deixés, ell la va agafar per l’esquena i els braços per portar-la a peu fins a la nau. “Buscava ajuda perquè em socorreguessin. Era un home corpulent i fort. No m’enfrontava a ell perquè temia per la meva vida”, ha explicat la noia. Quan la va “fer entrar per la força” a la nau, ha dit que la por se li va multiplicar perquè hi havia sis homes més que “van començar a discutir entre ells en marroquí” mentre ella “estava tremolant i plorant”. La noia ha declarat que va demanar que la deixessin anar, “que no diria res”, però que l’home que l’havia portat fins allà la va “arrossegar” de la sala a una habitació, on la va tirar contra un sofà, la va violar i la va obligar a fer-li una fel·lació.

Només quatre acusats

L’escena es va repetir amb un segon home i un tercer que també la va penetrar analment. Però només un –el tercer– està acusat al judici, perquè als altres dos no se’ls ha pogut identificar durant la investigació. Falta un altre home que tampoc s’ha localitzat que era a la nau. Per això només són quatre els acusats, que tenen entre 26 i 32 anys, als quals la Fiscalia els demana entre 37 anys i mig i 40 anys i mig de presó per les tres agressions sexuals: un d’ells com a autor i cooperador i la resta com a cooperadors. “No podia fugir. A la sala hi havia sis persones que no feien res per ajudar-me”, ha recordat la víctima. El fiscal li ha reclamat precisions molt concretes de les violacions i l’advocada d’un dels acusats ha continuat amb altres preguntes, com ara: “Quina actitud violenta?”, “No va poder cridar?”, “No va poder tocar cap timbre?”

Tot i les dificultats, la noia ha respost i a mesura que ha avançat la declaració ha repetit que ja havia explicat el que li demanaven. El jutge ha intervingut per retreure a l’advocada que volgués “furgar on no hi ha res”. En aquesta primera sessió del judici també han interrogat diversos testimonis, com ara els ocupants del cotxe als quals la víctima va fer la crida d’auxili quan la van treure de la nau i que a les rodes de reconeixement van identificar l’únic acusat com a autor. Es preveu que els acusats –la meitat en presó preventiva– siguin els últims a declarar i ho facin aquest dimecres, però la primera sessió s’ha alentit perquè el judici es tradueix a l'àrab.

stats