Entitats feministes criden a mobilitzar-se el 8-M amb totes les mesures de seguretat

La delegació del govern espanyol prohibeix les manifestacions a Madrid al·legant "motius de salut pública"

Carla Fajardo Martín
4 min
Manifestació del 8-M a Madrid

Desenes d'entitats feministes han fet una crida a mobilitzar-se el 8-M per reivindicar els drets de les dones amb totes les mesures de seguretat i amb tota la precaució a causa de la pandèmia del covid-19. "Som molt conscients del context, però precisament per aquesta situació és importantíssim que el moviment feminista estigui al carrer amb tota la cura que ens caracteritza", han afirmat des de la plataforma Vaga Feminista, organitzadora de les mobilitzacions convocades per dilluns arreu del territori. Les entitats asseguren que garantir la salut i seguretat de les dones que hi participin és prioritari i que s'han assessorat amb especialistes de salut i urbanisme. La plataforma també anima a guarnir els balcons amb motiu del 8-M i el dilluns a les 21 h "fer soroll per protestar contra les condicions de les treballadores essencials". "No renunciem al carrer, al nostre dret democràtic de manifestar-nos", ha afirmat Sílvia Alberich, membre de Vaga Feminista.

El govern català ha avalat les manifestacions feministes que s'estan convocant sempre que es compleixin de manera "escrupolosa" les restriccions i mesures preventives vigents, entre les quals sobre l'aforament, per evitar contagis de covid. Tant Vergés com Sàmper han defensat que s'han de preservar i compatibilitzar tots els drets, tant la manifestació com la salut, però "maximitzant" la seguretat i la prevenció de contagis. "S'estan convocant molts actes arreu del país amb la màxima prudència", ha assegurat Vergés, que ha afegit que les autoritats garantiran que se celebrin amb la màxima seguretat. "Fer sentir les veus" de les dones en aquesta jornada és necessari, ha afirmat.

La Direcció General d'Administració de la Seguretat, dependent de la conselleria d'Interior, ha rebut ja més d'una cinquantena de notificacions per a concentracions feministes, tant el 7 de març a la tarda com el 8 de març, segons han informat a Efe fonts de l'administració catalana. Quan la Generalitat rep la comunicació d'una convocatòria per al 8-M l'analitza i, si ho considera oportú, ordena que es modifiquin alguns dels seus aspectes per adaptar-les a les restriccions vigents. Per exemple, mantenir una distància d'1,5 metres entre els participants, amb un espai mínim de 2,5 metres quadrats per a cadascun d'ells. Segons Sàmper, la gran majoria ja complien amb les mesures de prevenció del coronavirus, com ara que les concentracions siguin estàtiques, sense desplaçaments a la capçalera ni en la resta d'assistents, i que no es permeti l'ús de pancartes, excepte que siguin d'ús individual.

Prohibides a Madrid les manifestacions del 8-M

A Madrid, en canvi, les manifestacions del Dia de la Dona no estaran permeses. La Delegació del govern espanyol de la comunitat ha prohibit les 104 mobilitzacions previstes per al diumenge 7 i el dilluns 8 de març després d'estudiar-les "detalladament" per "motius de salut pública" a causa de la situació epidemiològica i no per "motius sectaris o ideològics". Així ho ha explicat en una compareixença el delegat del govern espanyol José Manuel Franco, que calcula que les manifestacions podrien haver aplegat més de 60.000 persones i que ha insistit en què l'acumulació és la causa de l'alerta sanitària ja que algunes convocatòries compartien itineraris.

La Comunitat de Madrid ha donat suport a la decisió després que ahir la presidenta Isabel Diaz Ayuso es mostrés partidària d'aixecar el confinament perimetral per Setmana Santa per "moure" l'economia i per una qüestió de "llibertat dels ciutadans". El conseller de Sanitat Enrique Ruiz Escudero ha celebrat la "prudència" i ha retret l'executiu no haver prohibit també el 8-M de l'any passat quan la triple dreta el va assenyalar com un dels motius de l’eclosió de la primera onada del coronavirus a Espanya –sense tenir en compte que aquell dia també va haver-hi grans esdeveniments esportius i el congrés d’un dels partits, Vox–. "Considerem que no és temps de manifestacions ni de concentracions massives de persones en les quals és pràcticament impossible garantir que es compleixin les mesures de seguretat més elementals", ha dit Escudero durant el ple de l'Assemblea. L'ajuntament de Madrid també ha donat suport a la Delegació, tot i que ha fet una crida a "reivindicar la igualtat d'oportunitat d'una manera diferent".

Les reaccions de les organitzacions convocants no s'han fet esperar. El Moviment Feminista de Madrid ha anunciat que recorrerà la decisió i ho ha considerat un "atac directe a les dones" mentre que la Comissió 8-M ha assegurat que "el moviment feminista hi serà el 8 de març" perquè "el dret a manifestació és un dret democràtic". "Vam sortir durant els mesos més durs de confinament a cuidar de les nostres veïnes, vam sortir a treballar, vam sortir a consumir, però volen prohibir-nos sortir a protestar", han afegit en un missatge a les xarxes. El sindicat d'Estudiants també ha cridat a mantenir les mobilitzacions.

"Som un moviment imparable"

També des de Catalunya hi hagut crítiques. Les convocants a Catalunya del col·lectiu Vaga Feminista s'han mostrat "profundament indignades" davant d'una decisió que es pren per por davant "la força aglutinadora i transversal". "Les prohibiran, però no podran contra elles. Som un moviment imparable", ha afirmat Dolo Pulido, una de les organitzadores.

"És evident que el 8-M tenim una veu amplificada en els debats, les universitats o els mitjans de comunicació, però és un dia més perquè nosaltres treballem tot l'any", ha recalcat Pulido, que ha destacat que el moviment feminista és "el moviment social que està donant alternatives globals al desastre de societat que tenim, al desastre climàtic i al desastre de precarització de vides".

La consellera Vergés també s'ha desmarcat de la decisió de la delegació del govern espanyol a Madrid de prohibir totes les manifestacions previstes. "No sé com han treballat aquests aspectes a Madrid. Nosaltres ho hem fet amb la societat per informar a exercir els drets amb la màxima responsabilitat", ha sentenciat.

La prohibició també ha despertat les crítiques de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ho considera "una criminalització" del moviment tot i que assegura que l'haurà de complir. En aquesta línia s'ha expressat el secretari de la UGT Madrid, Luis Miguel López Reillo, que diu que sembla que el govern espanyol "doni la raó a l'ultradreta". D'altra banda, Gabriel Rufián ha ironitzat sobre una societat en què es fan toros, mítings i es contempla la possibilitat d'anar al futbol, i en què el 8-M genera "tanta polèmica".

stats