Dia de la Dona
Societat 25/02/2021

Entre la prudència i la reivindicació: divisió al govern espanyol sobre si manifestar-se el 8-M

Podem diu que participarà en les manifestacions i el PSOE que només donarà suport a "activitats compatibles amb la situació sanitària"

2 min
Una de les capçaleres de la manifestació del 8-M a Madrid el 2020 amb la ministra d'Igualitat, Irene Montero, i la delegada del govern espanyol contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell.

MadridQuan falta poc més d’una setmana per al 8-M, a Madrid s’ha reobert el debat sobre com reivindicar el Dia de la Dona en plena pandèmia. Al govern espanyol encara cuegen les acusacions per part de la triple dreta, que va considerar les manifestacions del 8-M de l’any passat un dels motius de l’eclosió de la primera onada del coronavirus a Espanya –sense tenir en compte que aquell dia també va haver-hi grans esdeveniments esportius i el congrés d’un dels partits, Vox–. De cara a la pròxima cita, la divisió ha tornat a aflorar entre els membres de la coalició: mentre que la ministra de Sanitat, Carolina Darias (PSOE), va desaconsellar dimecres participar en les concentracions, Podem ha assegurat aquest dijous que s’hi sumaria en cas de convocar-se.

De moment, la Delegació del govern espanyol a la Comunitat de Madrid ha autoritzat les protestes de menys de 500 persones que “mantinguin els paràmetres exigibles” durant l’actual crisi sanitària. Una decisió que ja han criticat tant el PP com Ciutadans i Vox –que va ser el primer partit que va convocar manifestacions, encara que fossin en cotxe, en ple estat d’alarma–. Des del PSOE han optat per un punt intermedi: fonts del partit han assenyalat que, a causa de la situació pandèmica, “es donarà suport a les activitats que, sense perdre el caràcter reivindicatiu, siguin compatibles amb la situació sanitària”. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha anat més enllà i ha assegurat que “no és responsable” acudir aquest any a aquest tipus de protestes.

En canvi, l’epidemiòleg i director del Centre de Coordinació d’Alertes i emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha evitat aquest dijous ser tan taxatiu com Darias. Quan en roda de premsa li han preguntat sobre si una processó de Setmana Santa també podria mantenir els “paràmetres exigibles” de les manifestacions autoritzades pel 8-M, ha apuntat que “no és el mateix estar sota un pas de 2.000 kg que en una manifestació on la gent es pot repartir”. Al seu parer, el millor seria evitar les agrupacions de moltes persones, però també ha admès que amb mesures de seguretat es pot garantir el dret a manifestació.

Vaga feminista

El 8-M torna a tenir aquest any cobertura de vaga general i estan previstes també concentracions a Catalunya. A Madrid diferents moviments feministes tenen intenció d’impulsar-ne. “Cal ser menys taxatius quan parlem del dret de manifestació”, ha dit aquest dijous el portaveu de Podem al Congres, Pablo Echenique, que ha lamentat “l’estigmatització” que va patir el 8-M el 2020.

stats