Els treballadors del metro rebutgen l’arbitratge

El comitè tomba per unanimitat sotmetre’s a la decisió d’un tercer, tal com volia TMB

Si no canvia res a última hora, dilluns hi haurà la desena jornada de vaga al metro. El comitè d’empresa va rebutjar ahir la proposta d’arbitratge voluntari que el Govern havia posat sobre la taula per intentar posar fi a les aturades. I si fem cas del resultat, l’acord entre els treballadors i l’empresa no serà fàcil. Els 27 membres del comitè d’empresa -format pels nou delegats de la CGT, els set de la UGT, els 3 de CCOO, el CPTC i el SU, respectivament, i els 2 del CIM- es van negar per unanimitat a sotmetre’s a l’arbitratge d’un tercer perquè decideixi el final del conflicte laboral.

La proposta que va llançar el departament de Treball era que un àrbitre extern redactés un acord, que seria vinculant i d’obligat compliment per a l’empresa Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i per als treballadors. L’empresa, a través de la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, va acceptar la iniciativa i va demanar al comitè que també ho fes. Però les primeres valoracions dels sindicats, que van criticar amb més o menys contundència la mesura, ja auguraven que seria complicat que el comitè acceptés la iniciativa. En la reunió d’ahir, tots els sindicats van tombar la proposta. Segons diverses fonts consultades, els treballadors argumenten que un agent extern no coneix els problemes reals dels treballadors. Els sindicats acusen TMB de voler “posar els usuaris del metro en contra dels treballadors”. De fet, des de la CGT critiquen que el govern municipal acceptés el laude. Primer, perquè diuen que es demostra que el Govern no té voluntat d’arribar a “acords reals” amb els treballadors. A més, els treballadors consideren que haver acceptat el pla del Govern “una hora” després que el departament de Treball el posés sobre la taula indica “a qui afavoreix aquesta petició”.

Ara el comitè d’empresa vol que les negociacions es reprenguin com s’estaven duent a terme fins ara, amb la mediació de la Generalitat però sense cap àrbitre que decideixi com ha d’acabar el conflicte. “No entenem per què no s’ha de poder negociar de manera normal”, va indicar el delegat de CGT Toni Edo a l’ARA.

Els sindicats diuen que els principals esculls per a la negociació són que l’empresa no es compromet a cap mesura concreta per revertir l’externalització de serveis i reduir la precarietat laboral.

El comitè ja ha convocat més aturades, ara en dies clau, com l’Onze de Setembre, la Mercè i els dies en què el Barça tingui partit al Camp Nou. Les negociacions per evitar-ho entren ara en una nova etapa.

Vaga al Bicing durant la segona quinzena de juliol

Els treballadors del Bicing faran vaga per primera vegada des que existeix el servei per denunciar les “condicions lamentables” en què treballen. L’assemblea de treballadors va aprovar així la proposta del comitè d’empresa, en el qual la CGT és majoritària.

Les aturades seran de quatre hores per torn entre el 12 i el 31 de juliol, excepte els dimarts i els dijous.

Amb aquesta mesura, els treballadors protesten pels sous, de 950 euros, i pel “ritme de treball inacceptable”, carregant bicis de 23 quilos cadascuna. La vaga és una mesura de pressió per reclamar una “negociació real” amb l’empresa, Clear Channel, i el consistori.