Societat 04/06/2019

La retallada municipal deixa milers d'infants de Barcelona sense beca per al casal

Algunes sol·licituds han sigut denegades per "manca de recursos" de l'Ajuntament

Maria Ortega
4 min
Imatge de nens i nenes en un casal d'estiu / ACN

BarcelonaAjut econòmic denegat. El motiu: "Manca de recursos municipals". És el missatge que han rebut de l'Ajuntament de Barcelona algunes de les famílies que havien demanat ajuts per poder fer front al cost dels casals d'estiu o les colònies dels seus fills. La resolució s'ha fet esperar més del que s'havia anunciat –s'havia d'haver fet pública el 30 de maig– i ha fet indignar les persones que confiaven en aquests beques per poder planificar l'estiu familiar. Fonts municipals admeten que la partida destinada el 2019 a aquestes beques és de 3,19 milions d'euros i que el 2018 va ser de 3,45 milions, tot i que la xifra, apunten, és molt més alta que la del 2014 i que s'han atorgat les 13.824 beques de les famílies que complien els requisits per optar a l'ajuda més alta, la que cobreix el 90% del cost de l'activitat. Però n'hi ha 3.852 que han sigut denegades –son famílies que complien requisits per aconseguir beques del 30% o el 60% del cost de l'activitat– i 4.375 més que han de solucionar errors de tramitació. Aquest any hi ha hagut, també, un canvi de barems que restringeix el nombre de famílies que tenen dret a aquesta ajuda. Si fins al 2018 podien sol·licitar l'ajuda famílies amb uns ingressos per càpita inferiors als 12.000 euros, ara el topall s'ha situat en 9.000 euros.

Des del consistori apunten que el nombre d'infants i adolescents que reben l'ajuda ha crescut un 67% en cinc anys, però des de les entitats que es dediquen a l'oci i les AMPAs alerten del trasbals que pot suposar aquesta denegació per a famílies que comptaven amb l'ajuda, encara que fos la del 30%. Les xarxes socials, de fet, s'han omplert de queixes. I fonts municipals remarquen que encara s'està en termini per a les reclamacions i que s'han cobert el 100% dels ajuts de les persones amb menys recursos.

Des de la Fundació Pere Tarrés, que promou l'educació en el lleure, asseguren que ja han rebut peticions de famílies que com que no reben l'ajut municipal han demanat directament a l'entitat poder tenir alguna ajuda i que ara mateix la Fundació està calculant fins on pot arribar. "Veurem fins on podem arribar", apunten. Asseguren que el consistori ja els havia informat que, a causa de la pròrroga pressupostària, disposarien de menys recursos per atendre aquestes sol·licituds i que, a més, aquest any modificaven els barems per poder rebre aquestes beques. Una mesura que, segons fonts municipals, s'ha pres per beneficiar les famílies més vulnerables.

L'estiu passat podien sol·licitar algun tipus d'ajuda aquelles famílies amb uns ingressos per càpita inferiors a 12.000 euros anuals, mentre que ara només ho poden fer si cobren menys de 9.000 euros per família. Les que opten a una ajuda de fins al 90% del cost del casal són aquelles que tenen uns ingressos de menys de 6.000 euros anuals per persona, si es cobren entre 6.000 i 7.500 euros s'opta a una beca del 60% i si s'ingressen entre 7.500 i 9.000 euros, la beca cobreix el 30% del cost.

"Fora de les ajudes oficials"

"Amb 9.001 euros anuals ja quedes fora de les ajudes oficials", lamenten des de la Fundació Pere Tarrés, que posa en valor la necessitat de garantir que tots els infants puguin tenir un pla per a les vacances escolars i que remarca, a més, que hi havia famílies que ja havien comptat amb la beca anys anteriors i que ara confiaven en repetir. També alguns esplais s'han posat ja en alerta per la manca de beques i les AMPAs d'alguns centres també han fet constar el seu malestar per les moltes negatives. Des de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac), preocupats per l'afectació que poden tenir les resolucions, ja han demanat una reunió urgent amb el departament de Drets Socials del consistori, tot i que el període d'impàs que es viu als ajuntaments els dificulta les vies de comunicació habituals.

Des de Fundesplai recorden que les activitats d'estiu, com els casals i les colònies, "no són de luxe sinó educatives", així com "de gran importància per a la formació i el creixement d'infants i joves". "Són un instrument de primer ordre per lluitar a favor de la inclusió dels més vulnerables", diuen des de l'entitat. Per això reivindiquen que cal "invertir en la infància, sobretot els mesos d'estiu", mentre insisteixen a totes les administracions –als ajuntaments, a les diputacions, a la Generalitat i al govern espanyol– que "el lleure no esdevingui un temps d'exclusió".

"El telèfon treu fum", explica Cecília López, presidenta de l'AMPA de l'Escola Mediterrània, al barri de la Barceloneta. Explica que de les 60 sol·licituds de beca que van cursar una vintena han sigut denegades i que en deu casos el motiu ha sigut la manca de recursos municipals. López apunta que es tracta d'un problema greu per al centre, d'una sola línia, on s'havien fet molts tràmits per aconseguir monitors amb capacitat per atendre els infants amb necessitats especials que havien sol·licitat plaça i que alguns ara s'han quedat sense beca. "Farem les reclamacions pertinents", defensa. La presidenta de l'AMPA assegura que les explicacions que els han donat fins ara són, d'una banda, la manca de pressupost i, de l'altra, que hi ha hagut més famílies que complien els requisits per tenir una beca del 90% del cost del casal i que això ha dificultat poder atendre les que estaven en la situació de rebre una ajuda del 60% o del 30%.

Les xarxes socials s'han omplert avui de comentaris de pares i mares que han vist denegades les beques i que ara busquen alternatives per garantir una activitat d'oci per als seus fills durant els mesos de vacances. Els requisits de les ajudes fixen que sempre es beca, com a màxim, una activitat per infant i que cal que la família beneficiària estigui empadronada a Barcelona. Els ingressos familiars per decidir si es compleix o no amb els criteris per rebre l'ajuda es calculen a partir del l'indicador de renda de suficiència (IRS). És a dir, dividint els ingressos totals de cada família pel nombre de membres que la integren. I amb criteris especials en casos com que algun dels membres tingui una discapacitat o que es tracti d'una família monoparental, per exemple.

Les famílies que ahir van rebre per SMS o per correu la denegació de la beca disposen de deu dies hàbils per presentar-hi reclamació a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà. Aquest diari, però, ha estat intentant avui sense èxit contactar amb el número de telèfon habilitat. Els resultats definitius es coneixeran el 21 de juny.

"Denegat i misteriosament una setmana després de les eleccions", denuncia un afectat. I un altre, que també mostra un SMS amb la negativa, demana directament a l'Ajuntament que s'expliqui.

stats