Abusos sexuals

Apartat un monjo de Montserrat per una denúncia d'abusos sexuals a un menor fa dos anys

Els Mossos han lliurat una citació judicial al religiós, que té 40 anys i és vicerector del santuari

3 min
L'Abadia de Montserrat de Montserrat en una imatge d'arxiu

BarcelonaUn nou cas d'abusos sexuals ha sacsejat el monestir de Montserrat. Al monjo G.S.V., de 40 anys i que va entrar a Montserrat el 2004, quan en tenia 22, l'han denunciat per abusos sexuals a un menor de 17 anys. Els fets s'haurien comès l'any 2019 i han sortit a la llum perquè el mateix monestir ha enviat un comunicat en què explica que aquest dimecres van rebre una notificació dels Mossos d'Esquadra en què els informaven de la denúncia.

Hi ha dos procediments oberts pel cas. D'una banda, el judicial, després que els Mossos d'Esquadra rebessin la denúncia. Fonts policials han explicat que dimarts van lliurar una citació judicial al monestir per convocar el monjo a declarar com a investigat. A més, l'abadia de Montserrat ha obert de manera "immediata" una investigació prèvia, prevista pel dret canònic, per notificar els fets a la Santa Seu i determinar-ne les responsabilitats canòniques i eclesiàstiques. Ara bé, el pare abat, Josep Maria Soler, juntament amb el consell de degans del monestir, han tirat pel dret i sense esperar les resolucions definitives han prohibit al denunciat, "de manera absoluta", fer qualsevol activitat pastoral i mantenir "contacte de cap mena amb menors".

Des de Montserrat, han mostrat "solidaritat i suport" a la víctima i han lamentat els "danys" que hagi pogut patir, així com la seva col·laboració "total i absoluta" amb les autoritats policials i judicials per aclarir els fets i depurar les responsabilitats que hi pugui haver. "Volem expressar el nostre compromís i la nostra decidida voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos aplicant la normativa i els protocols previstos de manera ferma i taxativa", asseguren al comunicat. No han donat més detalls sobre els fets, tot i que fonts de l'abadia han assegurat que no s'haurien produït a Montserrat.

El monjo investigat era fins ara vicerector del santuari de Montserrat, s'encarregava entre altres coses de l'atenció pastoral als peregrins i ajudava el rector a fer-se càrrec de la parròquia. G.S.V. és llicenciat en ciències polítiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Quan va acabar els seus estudis universitaris, va entrar al monestir, on també va estudiar teologia, i actualment feia classes de filosofia a la Facultat Eclesiàstica de Catalunya, integrada a l'Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona.

Precedents a Montserrat

El nou cas no té res a veure amb els que van sortir a la llum precisament l'any 2019, que és quan s'haurien comès els nous fets denunciats. Aquell any Miguel Hurtado va trencar el seu silenci i, per primera vegada, va assenyalar amb noms i cognoms un monjo de Montserrat per un cas d'abús sexual. Segons va explicar, qui hauria abusat d’ell és el monjo Andreu Soler, que va ser fundador del moviment escolta del monestir Els Nois del Servei, del qual va ser responsable durant 40 anys, i també va dir que el monestir sabia des del 1999 que hi havia una denúncia contra ell, però va amagar els fets. Arran del cas, avançat per El Periódico i El País, van sortir més casos semblants, sempre acusant el mateix monjo. El segon cas el va publicar l'ARA uns dies després explicant la història de Ricard Zamora, que obria un nou capítol en l'escàndol dels abusos sexuals del germà Andreu, perquè posava de manifest que el cas denunciat per l’exescolta Miguel Hurtado no era l’únic ni el primer.

Uns mesos després, l'abadia va admetre que el germà Andreu era un "depredador sexual i pederasta" que va abusar durant 28 anys de diversos menors i adolescents del moviment escolta de l'abadia. Montserrat es va fer seu el duríssim informe que va elaborar una comissió d'investigació creada per al cas i va difondre sis pàgines de conclusions de la investigació per reconèixer els fets i disculpar-se. Però més enllà de concloure que s'havien trobat 12 víctimes del germà Andreu per abusos entre els anys 1972 i 1999, Montserrat també va admetre un segon agressor, que era el cap de l'Escolania als anys 60. Es tracta, segons va avançar l'ARA, del pare Valentí Torra, que sí que hauria "admès la culpa i el penediment" per "dos únics casos d'abús". El recorregut judicial dels dos casos és nul: el germà Andreu va morir l'any 2008 i els presumptes abusos pel pare Valentí Torra, comesos fa 50 anys, fa temps que han prescrit.

El que sí que és notori són les diferències a l'hora d'abordar les denúncies. En el cas del germà Andreu, la comissió d'investigació, formada per experts en l'abordatge d'abusos sexuals, va retreure a l'abadia haver "omès qualsevol tipus d'actuació" entre el 1972 i 1999, cosa que va permetre que el monjo "depredador" estigués en contacte amb menors durant 30 anys, ja fos per "amagar el que va passar o simplement per desconeixement". En canvi, en la denúncia que s'ha conegut aquest dijous, Montserrat ha trigat un dia a fer-la pública i ja ha apartat de les seves funcions el monjo investigat.

stats