Denuncien la treballadora d'una residència amb 7 morts per anar a la feina sabent que tenia covid

Al centre Torreblanca de Sant Joan de les Fonts hi han mort set avis per coronavirus

2 min
Familiars dels set usuaris morts pel brot de covid a la residència Torreblanca volen que s'investigui si una treballadora va anar a la feina tot i ser positiva

GironaAlguns familiars dels set usuaris morts per un brot de covid a la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) volen saber si els contagis que des de principis d’agost afecten el centre han sigut fruit d’una negligència. Dos nets de dos usuaris difunts han afirmat que el brot l’hauria provocat una empleada que, tot i ser positiva, hauria anat igualment al seu lloc de feina. "Hi ha una responsable molt clara que és una treballadora que ella mateixa va confessar a una companya que, malgrat que havia donat positiu, es prendria un paracetamol i aniria a treballar", ha assegurat el net d'una de les usuàries difuntes, Joan Guirado, just després d'interposar una denúncia a la comissaria per un presumpte delicte d’homicidi imprudent contra la treballadora. La cooperativa Suara –que gestiona el centre– ha obert una investigació “per determinar les causes que han provocat aquesta situació”, però asseguren que a la residència se segueix “un estricte control” de les mesures anticovid. 

La família de Guirado vol que els Mossos d’Esquadra obrin una investigació per aclarir els fets i determinar el grau d’implicació de la direcció del centre. Han reclamat veure l’informe de defunció de les víctimes i que s’examinin les càmeres de seguretat per comprovar si es van complir les mesures anticovid. Guirado ha afirmat que probablement se sumaran dues famílies més a la denúncia que ha presentat aquest matí. A part d’aquesta família, una altra neta d’una resident morta al centre, Rosario, també ha exposat als mitjans que volen saber si l’origen del brot va ser “una treballadora que va anar a la feina tot i que sabia que era positiva”. I ha dit que ella també es plantejava presentar una denúncia perquè no vol que “torni a passar més”. 

A més de les investigacions del centre i de la policia, podria engegar-se’n una de tercera. El Defensor del Pacient va sol·licitar ahir per escrit al fiscal superior de Catalunya que intervingui i investigui la mort dels set avis, i li va demanar que prengui mesures “per evitar tanta mort i tanta falta de responsabilitat de residències i administració”. “Una vida no es pot perdre sense que ningú assumeixi responsabilitats”, retreuen en l’escrit.

Proves setmanals a tota la plantilla

La cooperativa Suara no ha respost si una treballadora va anar a la feina sent positiva, però ha emès un comunicat en què defensen que a la residència se segueixen totes les mesures i detallen que fan cribatges setmanals amb PCR a tota la plantilla, dos testos ràpids setmanals a les persones no vacunades i una PCR als treballadors quan tornen de les vacances. Així mateix, Suara ha recalcat que segueixen treballant estretament amb les autoritats sanitàries “per avalar i orientar la tasca feta des de la residència i reforçar les mesures que siguin necessàries”.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts també ha fet un comunicat per donar el condol als familiars i mostrar el seu suport als treballadors de la residència, que “des de l’inici de la pandèmia han treballat pel benestar dels residents en un escenari complex”. Des del consistori afegeixen que estan a l’espera de la investigació interna oberta pel centre per conèixer l’origen del brot.

stats