IMMIGRACIÓ
Societat 18/02/2014

Desesperació a la tanca de Melilla

Entrada massiva de 150 immigrants mentre el jutge reclama els vídeos de la Guàrdia Civil a Ceuta

L.d.r.
2 min

Barcelona.En plena polèmica per la tragèdia de Ceuta i la resposta de les autoritats espanyoles -el 6 de febrer van morir ofegats almenys 15 subsaharians quan intentaven entrar nedant a la ciutat autònoma i es qüestiona l’actuació de la Guàrdia Civil-, la pressió va créixer ahir a la tanca de la frontera espanyola a Melilla. Poc després de les sis del matí, uns 150 immigrants van aconseguir entrar al perímetre comprès entre els punts fronterers de Beni Enzar i el Barrio Chino. Segons les dades de la Delegació del govern espanyol, el d’ahir és un dels “assalts” més grans dels últims anys, amb la participació d’uns 250 immigrants.

En un primer moment, es va xifrar en una cinquantena els immigrants d’origen subsaharià que havien aconseguit entrar, però ahir a la tarda el nombre va augmentar fins als 150 immigrants. Segons la Delegació, en l’intent d’entrada, els immigrants van actuar de manera molt coordinada per aconseguir saltar la tanca i esquivar el desplegament policial. La majoria dels subsaharians que van aconseguir entrar en territori espanyol es van dirigir cap al centre d’estada temporal d’immigrants (CETI) -on poden tenir un sostre i alimentar-se sense, en principi, tenir la llibertat limitada- i la resta es va dispersar per la ciutat. Fonts governamentals van assegurar ahir que durant el recorregut feien càntics i alguns es van anar traient part de la roba que duien. Un cop al CETI, els subsaharians -la majoria francòfons i principalment del Camerun- “van tombar” la tanca d’accés de vehicles, segons la Delegació. Un fet que no comparteixen les ONG que treballen al centre, que asseguren que els immigrants en cap cas van atacar el CETI, sinó que simplement van entrar tots de cop. No es van produir ferits entre els agents, però almenys cinc immigrants van necessitar assistència a l’hospital per contusions, esquinços i, fins i tot, una possible fractura.

Vigilància especial a Ceuta

Els fets d’ahir a Melilla arriben en ple escàndol internacional per l’actuació del govern espanyol durant la tragèdia de Ceuta. En aquesta ciutat autònoma, tant la Guàrdia Civil com la Policia Nacional mantenen una vigilància especial davant la possibilitat que es puguin produir noves entrades massives.

La investigació sobre la mort de les 15 persones que intentaven entrar nedant a territori espanyol continua i ahir el jutge que instrueix el cas va demanar a la Guàrdia Civil totes les gravacions que es van fer del fet des del perímetre fronterer de la ciutat autònoma. La policia va assegurar que ja ha rebut la petició i està recopilant el material audiovisual que van recollir tant les càmeres tèrmiques com les del sistema integrat de vigilància exterior per entregar-lo al jutge “així que sigui possible”. Després de les fortes crítiques rebudes per la gestió de la situació, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va assegurar ahir que el més important és “conèixer la veritat i després assumir tot el que s’hagi d’assumir”. Cospedal va subratllar que les gravacions ajudaran a aclarir els fets de manera més exacta. Des del PSOE, la vicesecretària general, Elena Valenciano, va qualificar de “falta d’humanitat” el fet que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, encara no hagi condemnat les morts que es van produir a Ceuta.

stats