Societat 18/07/2018

Desestimat el recurs contra la llibertat provisional de la Manada

La resolució compta amb el vot particular en contra d'un dels magistrats

Ara
2 min
Cinc dels nois de la Manada, un dels quals és guàrdia civil i un altre militar de l’exèrcit espanyol, durant la seva estada a Pamplona el 2016 pels Sanfermines, quan es van produir els fets.

BarcelonaEls cinc membres de la Manada acusats de violar una noia als Sanfermines de 2016 continuaran en llibertat mentre esperen la resolució dels seus recursos contra la sentència que els condemnava a nou anys de presó només per abusos sexuals. L'Audiència de Navarra ha desestimat el recurs interposat per la fiscalia i les acusacions contra la llibertat provisional acordada fa un mes per als cinc membres de la Manada, que van sortir de la presó després de pagar una fiança de 6.000 euros.

La resolució compta amb el vot particular en contra d'un dels magistrats. Es tracta del president de la secció que és partidari de prorrogar la presó provisional als cinc homes dos anys i mig més. Aquest magistrat creu que per les característiques del delicte que van cometre els acusats, la mesura de presó preventiva s'hauria d'allargar fins la meitat de la condemna que els van imposar, és a dir, fins als quatre anys i mig -dels quals ja n'han passat dos entre reixes-.

La decisió sobre el guàrdia civil, continua pendent

Sobre el que encara no s'ha pronunciat el tribunal navarrès és sobre la petició de les acusacions perquè el guàrdia civil de la Manada tornés entre reixes després que l'home intentés obtenir el passaport només sortir de la presó.

Quan va decretar la llibertat provisional sota fiança, el tribunal també va imposar mesures cautelars als condemnats, com ara l'obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres als jutjats de Sevilla, se'ls prohibia entrar a la Comunitat de Madrid, on resideix la víctima, i comunicar-s'hi. A més, s'acordava la retirada del passaport dels cinc homes, i se'ls prohibia sortir del territori nacional sense autorització judicial.

Tot i així, el primer dia laborable després de sortir de presó, el guàrdia civil de la Manada tenia cita prèvia a la comissaria de Sevilla per obtenir el document. L'home va assegurar al tribunal que no tenia la intenció de treure's el document i que l'únic que volia era demanar informació sobre com entregar-lo als jutjats, perquè no el trobava. Però els agents de la Policia Nacional que el van atendre i que van declarar com a testimonis a l'Audiència van assegurar que el que volia el condemnat era obtenir el passaport. La fiscalia i les acusacions van demanar presó per l'home per risc de fugida.

stats