Societat 17/07/2019

Desmantellen al Maresme i al Vallès Oriental dos grups d'estafadors per internet

Hi ha 25 detinguts, entre ells diversos menors, i 69 víctimes detectades fins ara

Acn
2 min
Imatge d'arxiu d'un caixer de La Caixa. / ACN

BarcelonaLa Policia Nacional ha desmantellat dos grups d'estafadors per internet al Maresme i al Vallès Oriental. Els agents van identificar i detenir 25 persones per estafa, revelació de secrets i pertinença a grup criminal arran de més de 40 denuncies d'afectats. A hores d'ara la investigació segueix oberta i no es descarta que hi hagi afectats a l'estranger.

Un dels grups, que operava des de Mataró, feia enviaments massius de correus electrònics simulant ser una entitat bancària i informant d'una falsa incidència en els seus comptes. A través d'un enllaç, dirigia les víctimes a un domini web fraudulent on obtenia les seves claus de banca online i així tenia el control dels seus comptes. El segon grup, format majoritàriament per menors, feia compres fraudulentes després d'aconseguir les numeracions de les targetes de crèdit.

Estafa per mail

El primer grup detingut ingressava els diners extrets per després retirar-los en efectiu en caixers, tot i que també els desviaven a comptes corrents de membres del grup i obtenien targetes virtuals amb les quals feien compres online. No necessitaven la targeta perquè aconseguien les claus de banca de les víctimes a través d'un mail fraudulent. Hi ha 29 denúncies que haurien patit un perjudici que puja en total a més de 48.000 euros.

En el registre del domicili del principal investigat s'ha trobat material informàtic i telèfons mòbils, així com documentació, targetes bancàries i paper moneda fals. En aquesta operació s'han detingut deu persones a Mataró, entre elles el cap de l'organització, com a presumptes autors de delictes de pertinença a organització criminal, estafa i falsificació de moneda.

Grup organitzat

En el segon cas, els estafadors formaven part d'un grup definit i amb repartiment de funcions. Els cervells aconseguien les numeracions de les targetes de crèdit, que revenien a col·laboradors encarregats de cometre els fraus. Realitzaven compres fraudulentes amb les targetes clonades, majoritàriament productes electrònics de petit format i fàcil revenda. En un tercer nivell hi havia les persones que anaven a buscar les compres realitzades per internet a punts de recollida automatitzats d'empreses de missatgeria.

La investigació va començar el novembre de l'any passat arran de diverses denuncies de víctimes que es queixaven de càrrecs fraudulents en les seves targetes. El grup operava des de diferents localitats del Vallès Oriental i el Maresme, i estava format per 15 persones, de les quals 12 són menors. Malgrat la joventut i no tenir antecedents, prenien moltes mesures de seguretat per no ser descoberts. Utilitzaven documents d'identitat robats per crear perfils falsos i feien servir sistemes per control remot per no deixar rastre dels dispositius electrònics que utilitzaven.

stats