Societat 12/04/2021

Les destrosses en les manifestacions pro Hasél costen 1 milió d'euros a Barcelona

Dues terceres parts de la despeses són per la retirada de contenidors i la substitució dels cremats

L.V.
2 min
Un manifestant al costat d'un contenidor cremant a Barcelona.

BarcelonaEls aldarulls i desperfectes al mobiliari urbà que es van produir a Barcelona arran de les manifestacions en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél han costat una mica més d'un milió d'euros al consistori. En concret, el cost de les protestes ha sigut d'1.109.771 euros entre el 16 de març –el dia en què Hasél va entrar a la presó– i el 6 de març.

El desglossament de la despesa municipal, que ha difós el grup de Ciutadans després d'haver registrat una pregunta al consistori, evidencia l'onada de les protestes. Durant la primera setmana de disturbis, del 16 al 21 de febrer, les destrosses van ascendir a 1.014.721 euros, mentre que la setmana del 22 al 28 de febrer hi va haver aldarulls durant tres dies i les destrosses al mobiliari urbà es van reduir força (fins a 84.250 euros). En total, dues terceres parts de l'1,1 milió d'euros de factura, és a dir, 693.000 euros, s'han destinat als contenidors, entre la retirada preventiva (70.000 euros), els que finalment s'han cremat (441.000 euros) i els equips de retirada dels contenidors calcinats (182.300 euros).

El detall de les dades reflecteix la força de les protestes. Per exemple, les dues primeres nits de manifestacions –16 i 17 de febrer– l'Ajuntament va pagar 3.500 euros per nit per retirar preventivament contenidors dels carrers, però els aldarulls van ser de tal magnitud que desenes de contenidors van acabar igualment calcinats, cosa que ha costat 70.000 euros (16 de febrer) i 130.000 euros (17 de febrer) a les arques municipals. El diumenge, 21 de febrer, en què hi havia convocada una manifestació que es preveia força multitudinària , l'Ajuntament va pagar 23.800 euros per retirar contenidors, gairebé set cops més que la primera nit. En va acabar pagant 9.000 pels contenidors que van cremar igualment.

L'Ajuntament també va haver d'abonar 307.000 euros en pavimentació pels danys a la calçada a causa de les barricades, 57.000 euros per arreglar els semàfors malmesos i 11.000 per l'arbrat malmès. No s'hi diu, però, quant ha costat el furgó de la Guàrdia Urbana calcinat durant la manifestació del dia 28.

Ciutadans denuncia la "complicitat" del govern de Colau amb els "violents"

Segons Ciutadans, les xifres són "inadmissibles" i són culpa del govern municipal per "no donar-hi una resposta contundent". La presidenta del grup, Luz Guilarte, ha acusat l'alcaldessa, Ada Colau, i els seus socis del PSC de no haver actuat amb determinació per frenar la "violència" als carrers de Barcelona, cosa que demostra la "impunitat dels violents" i la "complicitat del govern municipal".

Guilarte també recorda que el govern s'ha de personar com a acusació particular contra els detinguts perquè assumeixin el cost dels danys causats i no el conjunt de la ciutadania.

A finals de la primera setmana de disturbis, entitats del sector hoteler, la restauració i el comerç van calcular que els "actes vandàlics" a més de 75 establiments del passeig de Gràcia, amb vidres trencats i pintades, ascendien a 750.000 euros .

stats