Societat 18/04/2018

Detecten punts del pantà de Susqueda on es podrien trobar objectes del crim com l'arma

Un informe d'experts permetrà que els Mossos tornin a rastrejar el fons sense anar a cegues

Acn
3 min
El gradiòmetre de protons que es va utilitzar per rastrejar el fons del pantà de Susqueda

GironaEls Mossos d'Esquadra tornaran a Susqueda per rastrejar el fons del pantà i intentar localitzar l'arma del doble crim i la motxilla de la noia, on sospiten que hi podria haver els mòbils de la parella del Maresme. No aniran a cegues, sinó que les immersions es faran als llocs concrets assenyalats per un informe fet per experts que han utilitzat les últimes tecnologies especialitzades. El 3 d'abril, l'empresa Falcon High Tech va anar al pantà per rastrejar una superfície d'unes tres hectàrees, on els investigadors sospiten que el detingut pel doble crim es podria haver desfet dels objectes. Ho van fer amb un gradiòmetre de protons, un perfilòmetre i una sonda d'escombratge lateral. El director de l'empresa, Luis Avial, ha subratllat que els bussos dels Mossos tindran una feina "d'extrema dificultat" perquè hauran de baixar a una profunditat de fins a 30 metres, i al fons del pantà hi ha fang, arbres i roques, a més de poca visibilitat.

Són tecnologies diferents però totes serveixen per intentar trobar objectes "exògens" a la naturalesa del pantà. El gradiòmetre de protons i el perfilòmetre detecten camps electromagnètics. El primer és una mena de torpede que el 3 d'abril van submergir al pantà amb cables d'entre 20 i 25 metres des de l'embarcació dels Mossos. Segons ha explicat Avial, aquest torpede ha d'anar a la màxima profunditat per resseguir el fons del pantà i buscar l'empremta magnètica d'objectes compatibles amb els que es busquen. Abans de submergir-lo, el gradiòmetre es calibra utilitzant objectes semblants i l'aparell detecta "anomalies similars" al fons del pantà. Arran de la munició del calibre 22 trobada en un dels escorcolls als domicilis del sospitós Jordi Magentí, els investigadors sospiten que l'arma del crim podria ser una carrabina. També centren l'esforç a localitzar la motxilla de la noia, on hi podria haver els mòbils de la parella i altres objectes tecnològics que tampoc han aparegut.

Avial ha apuntat que el perfilòmetre fa el mateix que el gradiòmetre però, en aquest cas, es porta en una embarcació en superfície i fa escombratges lineals. L'aparell compta amb dues antenes, una que emet el senyal i la segona que el recull per analitzar si, en aquell interval, hi ha algun objecte compatible amb les freqüències buscades. Finalment, la sonda d'escombratge lateral serveix per fer un perfil del fons del pantà a través d'ultrasons. El director de Falcon High Tech ha precisat, però, que l'ús d'aquesta última tecnologia va ser residual perquè no detecta objectes molt petits i, a més, el fons del pantà és molt irregular. Segons Avial, la investigació dels Mossos és "molt seriosa" i tenien delimitada la zona on calia buscar els objectes, que va des de la platja de davant de la Rierica fins al paratge on solia pescar el sospitós (fixat com l'escena del crim), a més dels llocs on van aparèixer els cossos de les víctimes.

Dificultat extrema

L'empresa ja ha elaborat l'informe analitzant els resultats, i situa els llocs on hi podria haver l'arma del crim i la motxilla. Ara els bussos dels Mossos tornaran al pantà per fer les immersions a les zones sospitoses. El director de Falcon High Tech ja ha avançat que serà una feina complicada perquè hi ha profunditats de fins a 30 metres, hi ha poca visibilitat i el fons del pantà té un perfil irregular, amb arbres, roques i fang. Recuperar els mòbils és important per a la investigació perquè estan resseguint els últims passos de la parella el 24 d'agost passat i buscant el lloc on van aparcar el cotxe i van descendir amb el caiac. La Unitat Central de Monitorització de les Telecomunicacions està elaborant un informe analitzant el comportament dels mòbils, sobretot el de la noia, durant les últimes hores que va estar emetent senyal. La platgeta que hi ha davant la Rierica és una zona de més fàcil accés, tant per aparcar un vehicle com per baixar amb un caiac.

Aquest no és l'únic informe pendent. La Unitat Central d'Inspeccions Oculars també analitza el caiac de la parella. Aquí van detectar dues zones que van donar positiu quan van aplicar BlueStar, el reactiu per trobar sang. Però no hi havia ADN. Per això, ara s'analitzarà la luminescència per determinar si és més compatible amb sang i si es pot descartar, per contra, que puguin ser altres productes que també hi reaccionen.

stats