Detenen un violador a Barcelona que es feia passar per repartidor de menjar

Li atribueixen almenys cinc casos en què va seguir el mateix patró d’actuació

2 min
Una patrulla del Mossos d'Esquadra

No s’havia generat cap alarma entre la població fins que el cap de setmana passat va transcendir que dues dones havien denunciat una agressió sexual i un abús al mateix districte de Barcelona, a Sarrià-Sant Gervasi. Havien passat la nit de divendres a dissabte i per això els Mossos d’Esquadra van activar un dispositiu per intentar localitzar l’autor, que tot apuntava que podia ser el mateix. La investigació la va assumir la unitat central d’agressions sexuals de la policia, que ja anava al darrere d’un violador que, segons fonts pròximes al cas, actuava a la ciutat seguint un patró que coincidia en els casos de divendres i també en anteriors.

Els Mossos buscaven un depredador sexual que vestia de repartidor de menjar a domicili, apunten les mateixes fonts. L’operatiu de dissabte va donar resultat perquè els agents van detenir a Gràcia un home de 32 anys i nacionalitat colombiana com a presumpte autor de l’agressió sexual i l’abús de divendres. Però a mesura que han passat les hores la investigació de la unitat central d’agressions sexuals ha permès vincular el detingut amb tres casos més pendents de resoldre de les últimes setmanes: dues agressions més i un altre abús. Fonts de la investigació expliquen que les víctimes no tenen relació entre elles però havien fet una descripció similar de l’arrestat i del seu modus operandi quan s’havia produït l’assalt, tots a Barcelona.

Les dones havien explicat que l’home anava vestit de repartidor de menjar tot i que per ara no ha transcendit si realment treballava d’això. Els Mossos, que ja li atribueixen els cinc casos, encara no descarten que pugui estar relacionat amb altres fets de violència sexual. Per això, segons fonts de la investigació, es tracta d’un depredador sexual que en almenys les tres agressions va utilitzar la violència per cometre els seus atacs. El portaveu del cos, el comissari Joan Carles Molinero, ha convidat aquest migdia totes les dones que hagin patit una situació de violència sexual a denunciar-la perquè així la policia en tingui constància i pugui esbrinar si el detingut també en podria ser l’autor.

La unitat central d’agressions sexuals dels Mossos, que ha assumit aquest cas, es va crear fa menys d’un any i s’encarrega de les investigacions en què se sospita d’un autor en sèrie que ha comès diversos atacs. L’home passarà a disposició judicial aquest dimarts, perquè s’esgota el termini de les hores en què pot estar arrestat, i el jutjat de guàrdia haurà de decidir si l’envia a la presó de manera preventiva o el deixa en llibertat i quins delictes veu acreditats.

Menys casos durant la pandèmia

L’any passat, fins al novembre –les dades disponibles encara no inclouen el desembre–, els Mossos van obrir 192 denúncies per agressions sexuals a Barcelona. Són un 13,5% menys que el 2019, quan en el mateix període havien rebut 222 agressions. Pel que fa als abusos sexuals, també entre el gener i el novembre del 2020, la policia va investigar 365 casos a la ciutat. Van caure més d’un 14% perquè el 2019, en el mateix període, s’havien denunciat 426 abusos. La tendència a la baixa s’atribueix a l’efecte de la pandèmia del covid-19 perquè l’Hospital Clínic, el centre sanitari de referència a Catalunya en l’atenció a víctimes d’agressions sexuals, també va rebre menys casos.

stats