SOCIETAT
Societat 14/11/2011

Detinguts 12 membres d'un grup criminal especialitzat en robatoris a empreses

Estan implicats en més d'una vintena d'assalts a polígons industrials situats a diverses localitats

Ara
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut dotze membres d'una organització criminal que cometia robatoris amb força en polígons industrials arreu de l'àrea metropolitana nord de Barcelona.

Els detinguts estan implicats en més d'una vintena d'assalts a polígons industrials, cinc dels quals, amb el mètode rififí, situats a diverses localitats (Llinars del Vallès, Montcada i Reixach, Palafolls, Viladecans, Gualba, Barberà del Vallès, Barcelona i Sant Fruitós del Bages).

L'organització criminal estava composta per joves de nacionalitat espanyola amb domicilis a Barcelona. Tenien connexió directa amb un clan familiar d'ètnia gitana que era l'encarregat d'introduir el material sostret al mercat. Posteriorment, repartia els guanys entre la resta de components del grup.

El grup es destacava per la seva estructura definida alhora de repartir-se les funcions i per la gran mobilitat geogràfica a l'hora de perpetrar els robatoris. El líder del clan, Augusto Mesías A.P., feia encàrrecs mensuals al cap operatiu del grup investigat, Alejandro D.P., el qual duia a terme un estudi preliminar de l'objectiu triat, preferiblement empreses dedicades a la distribució de begudes alcohòliques i productes de perfumeria.

Una vegada l'objectiu estava seleccionat, aprofitaven els caps de setmana o els dies festius, quan l'activitat al polígon és nul·la. Un o dos dels membres es quedaven a l'exterior de l'empresa i realitzaven tasques de contravigilància. La resta de components accedien i executaven el rififí mitjançant l'ús d'eines especialitzades (martells pneumàtics, generadors de corrent elèctric, entre d'altres). El grup criminal no dubtava a rebentar parets de formigó armat per accedir al seu objectiu. Aquesta tasca els podia tenir ocupats tot el cap de setmana.

Un cop havien dut a terme el rififí, inutilitzaven els sistemes d'alarma i un o diversos vehicles de càrrega s'adreçaven al punt d'accés de l'empresa i hi carregaven els efectes sostrets (valorats entre 60.000 i 100.000 euros a cada robatori).

La investigació, que ha durat cinc mesos, va constatar que els membres del clan gitano assumien més protagonisme en la consumació dels robatoris, ja que eren els encarregats de gestionar el gènere sostret que, mitjançant la participació de diversos intermediaris, tornaven a introduir als canals de distribució habituals.

Els guanys que la banda criminal obtenia dels robatoris eren copiosos, ja que en els cinc rififís efectuats havien sostret gènere per un valor superior als 378.000 euros.

Els detinguts van passar a disposició judicial del Jutjat d'Instrucció 4 de Granollers, i la Jutgessa Magistrada va decretar l'ingrés a presó de sis membres del grup. La resta han quedat en llibertat amb càrrecs.

stats