Societat 04/12/2015

Deu clans es repartien el tràfic de drogues als barris del Besòs i de la Mina

El portaveu dels Mossos assegura que amb l'operació Titan han "desarticulat" els deu grups de venda al detall de droga més actius de Catalunya

Enric Borràs
3 min
Material confiscat en l'operació del 23 de novembre / MOSSOS

BarcelonaDeu clans es repartien el tràfic de drogues a la Mina, a Sant Adrià del Besòs, i al barri del Besòs de Barcelona i estenien "els seus tentacles" per quinze poblacions de Catalunya, ha explicat avui l’intendent portaveu dels Mossos d’Esquadra, Xavier Porcuna. Els Mossos els van començar a investigar fa gairebé un any i el 23 de novembre, en una operació -que es va anomenar Titan- "sense precedents" en què van participar 1.300 agents, van fer escorcolls a 72 pisos i van arrestar 85 persones. "Hem desarticulat els deu grups de de venda al detall de droga més actius de Catalunya", ha declarat Porcuna en una roda de premsa per fer balanç de l'operació.

Dels 85 detinguts, 34 van ingressar a presó sense fiança; són els dirigents dels grups i els que hi tenien un paper més destacat, segons Porcuna. El portaveu ha destacat que es va actuar contra els venedors al detall, els que els feien de correus de la droga, els que la importaven i els dirigents. Actuant contra els deu grups a la vegada la policia vol evitar el que passa quan s’actua només contra un o dos grups: que els altres ocupen ràpidament la seva quota de mercat. Els clans tenien "pisos guarderia" -tal com els anomenen els Mossos- on guardaven la droga que els correus duien als pisos on la venien i on tan sols tenien la que esperaven vendre durant el dia, tot i que també en venien al carrer.

Cada clan tenia el seu propi territori i sabia perfectament on actuaven els altres. Els dirigents, però, no s'embrutaven les mans amb la venda al detall ni amb el subministrament, per això ha calgut una investigació llarga i a fons per poder-los detectar. La investigació va començar a finals de l'any passat per separat: agents de les comissaries de Badalona i Sant Martí van començar a vigilar una sèrie de traficants fins que van veure que molts noms coincidien i es van unir per atrapar-los. Als 85 detinguts els atribueixen els delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, tinença il·lícita d'armes i blanqueig de diners.

La droga que venien els clans era sobretot cocaïna i heroïna. La cocaïna la importaven de la República Dominicana i la heroïna venia des del Pakistan a través d'Ucraïna. De fet, la majoria dels detinguts tenen nacionalitat espanyola, però a banda de dos d'origen marroquí, els Mossos van arrestar tres pakistanesos i un dominicà a qui impliquen amb la trama d'importació. Als escorcolls Mossos van confiscar 75.000 euros en efectiu, deu armes de foc, 24 cotxes de gamma alta que s’haurien fet servir per blanquejar diners, una placa -falsa- de la Guàrdia Urbana, un atordidor elèctric, 5.182 plantes de marihuana -van detectar 19 plantacions-, cinc quilos de cocaïna, 52 quilos d’heroïna, 36 pastilles d’MDMA i altres drogues.

Vista de les furgonetes dels Mossos que van participar en l'operació la matinada del dia 23 / MOSSOS

Abans d'arribar a l'operació del dia 23 durant la investigació ja es van arrestar deu persones, dues de les quals arran d’una altra operació al Vendrell en què es va desmantellar una organització internacional de tràfic de drogues que tenia relació amb com a mínim un dels clans de venda al detall. Tots deu detinguts són a la presó. O sigui que, en total, ja n'hi ha 44 entre reixes a causa d'aquesta operació. Entre els 85 detinguts el dia 23 n'hi ha dos a qui, a més, els atribueixen l’assassinat el 9 de novembre d’un home -que no tenia res a veure amb el tràfic de drogues- a Sant Adrià del Besòs. El dia dels 23 els Mossos havien previst arrestar un total de 98 persones, però 13 continuen en cerca i captura perquè no els van trobar.

Tot i que, segons els Mossos, els clans venien droga sobretot als barris de la Mina i del Besòs a Sant Adrià i Barcelona respectivament, també actuaven a Badalona, Barberà del Vallès, el Prat de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Igualada, la Llagosta, Tarragona, Palau Solità i Plegamans, Ripollet, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet, Vacarisses i Viladecans. La quantitat de domicilis escorcollats -72- i d'agents que van participar en l'operació, més de 1.300, va complicar força la logística d'una operació que s'havia de fer de manera simultània i per a la qual van caler 70 secretaris judicials.

stats