SALUT
Societat 19/10/2018

El diagnòstic precoç, clau en el càncer de mama

Una de cada vuit dones presentarà aquesta malaltia al llarg de la seva vida

Lara Bonilla
4 min
Un metge especialista observant amb una lent d’augment una mamografia.

BarcelonaEl càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones d'arreu del món. A Catalunya, cada any se'n diagnostiquen més de 4.500 casos nous, una xifra que suposa un 28,6% del total dels tumors que afecten dones. D'aquests, un 22,6% van ser diagnosticats en dones majors de 74 anys. És el tumor més freqüent en la dona però també és un dels càncers amb una taxa de supervivència més elevada: un 86,5% de les dones diagnosticades sobreviuen als cinc anys. Avui se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

La majoria de casos es diagnostiquen en edats compreses entre els 35 i els 80 anys, amb un màxim de casos entre els 45 i els 65. Les taxes d'incidència estan augmentant lentament probablement a causa de l'envelliment i al diagnòstic cada cop més precoç. De fet, és gràcies també a la detecció precoç i a la millora dels tractaments que la supervivència per càncer de mama ha millorat en els últims 20 anys.

A través del cribratge amb mamografies es poden diagnosticar els tumors de mama en estadis inicials en què hi ha moltes possibilitats de curació. Es recomana fer-se mamografies periòdiques a partir dels 45-50 anys. La mamografia detecta lesions fins a dos anys abans que es facin palpables, destaquen des de l'Associació Espanyola contra el Càncer a Catalunya - AECC.

El programa de detecció precoç de càncer de mama a Catalunya va permetre detectar l'any passat més de 1.200 tumors, bona part dels quals en fases inicials.

La malaltia té també un fort impacte emocional i per això cada cop són més les veus que demanen atendre les necessitats de les supervivents de càncer de mama. "L'objectiu últim no és només que sobrevisquin sinó que ho facin amb qualitat de vida i amb la mínima repercussió del tractament i la malaltia sobre la seva vida emocional, laboral i social", destaca Xavier Bonfill, director del servei d'epidemiologia de l'Hospital de Sant Pau.

Albert Biete, catedràtic de radioteràpia oncològica de l'AECC i consultor sènior de l'Hospital Clínic, destaca que el càncer de pit "té més impacte psicològic que altres càncers". "És més visible i és un òrgan que té connotacions de tipus sexual i estètic que un càncer de còlon, per exemple, no té", assegura. És per això que Biete destaca la tasca de suport que fan els psiconcòlegs.

Impacte en la vida sexual

La reincorporació al món laboral és, precisament, un dels reptes. Segons un estudi preliminar de l'Hospital de Sant Pau sobre l'impacte socioeconòmic de les dones diagnosticades amb càncer de mama, només la meitat de les pacients en edat per treballar ho fa, una cinquena part de les 175 pacients estudiades han vist alterada la seva carrera professional i un terç de les mateixes van experimentar una important disminució de la seva productivitat laboral per pèrdues de memòria, capacitat de concentració, fatiga i altres alteracions cognitives.

"El que sabem és que malauradament és que la persona que té càncer -del tipus que sigui- té entre un 5 i un 10% de possibilitats de perdre la feina en els propers cinc anys", explica Albert Biete. El temor de les empreses a que el treballador s'hagi d'agafar baixes en el futur, que tingui recaigudes o que el braç no tingui la mateixa mobilitat, són alguns dels motius. "Excuses més o menys certes que les posa en una situació de fragilitat laboral", destaca Biete.

En aquest sentit, l'estudi, que és preliminar, reconeix que cal fer un estudi més en profunditat sobre els aspectes relacionats amb el càncer de mama "com a limitant per treballar i així diferenciar entre la toxicitat d'algunes teràpies, les seqüeles físiques de la cirurgia i l'estat psicològic de les pacients" com a possibles barreres que es troben quan intenten reintegrar-se a la vida laboral.

Pel que fa a la vida sexual i a la relació de parella, només un 20% manifesten tenir una vida plena i activa.

L'any passat es van diagnosticar 4.563 casos nous de càncer de mama a Catalunya. Es calcula que, aproximadament, una de cada vuit dones presentarà aquesta malaltia al llarg de la seva vida. En relació a l'any passat, un 16% de les dones que van ser diagnosticades amb càncer de mama tenien una situació de risc socioeconòmic en el moment del diagnòstic.

El tractament del càncer de mama també ha millorat en els últims anys. "De mastectomies se'n fan poques i es pot fer un tractament conservador i la reconstrucció del pit i la tècnica del gangli sentinella ha permès evitar molts buidaments de ganglis axilars", destaca Biete.

Evitar la metàstasi, el repte de futur

Tot i l'elevada taxa de supervivència, encara hi ha un petit percentatge que no es cura. El càncer de mama va causar l'any passat la mort a 979 dones (982 a l’any 2016)."El problema és el petit percentatge de pacients amb mal pronòstic que, a la llarga, acaben fent metàstasi. És un subgrup de mal pronòstic que viuen més que abans però que no ens atrevim a dir que estan curades", explica Albert Biete. Es calcula que al voltant d'un 20% de les diagnosticades acabaran fent metàstasi.

stats